Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Starém Městě bude v neděli požehnán moderní kostel sv. Ducha

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 2. října 2014 17:09
Ve Starém Městě bude v neděli požehnán moderní kostel sv. Ducha

Kostel sv. Ducha ve Starém Městě
Autor: www.farnoststaremesto.cz

Staré Město (Uherskohradišťsko) - Ve Starém Městě bude v neděli po dvanáct let trvající výstavbě požehnán kostel Svatého Ducha. Věřící tak budou moci nový kostel užívat, přestože mu do vysvěcení a kompletního dokončení ještě leccos schází. K vysvěcení je například nutné, aby měl kostel pevný oltář, svatostánek a další prvky, řekl dnes ČTK mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Farnost zahájila stavbu kostela Svatého Ducha v roce 2002, náklady činí téměř 90 milionů Kč. Objekt, který navrhl slovinský architekt Ivo Goropevšek, stojí v těsné blízkosti památníku Velké Moravy, v ose kostela z devátého století, jehož základy jsou v památníku. "Symbolizuje to, jak spolu obě stavby souvisejí a propojují historii s přítomností," uvedl staroměstský farář Miroslav Suchomel.

Půdorys nového kostela má tvar rotundy, tedy velkomoravského kostela. "Nosnou část hlavní lodi tvoří dvanáct sloupů, které symbolizují dvanáct apoštolů, a spojuje je prstenec představující korunu Panny Marie ve spojení s Kristem. Na to navazuje střecha ve tvaru čtvrtkruhového oblouku připomínající baldachýn a symbolizující lehkost," popsal Gračka.

Ze strany od památníku se nachází vchod a čelní strana kostela. Tvoří ji dvě věže představující dva slovanské věrozvěsty, sv. Cyrila a Metoděje. Osy sloupů i věží se sbíhají v jednom místě, což symbolizuje směřování k jednomu cíli - Bohu. Věže jsou uprostřed propojeny křížem, jehož tvar vychází z nálezu při archeologickém průzkumu této lokality.

Hlavní loď má navrženo venkovní opláštění ze skla, které symbolizuje pronikání paprsků (darů Ducha svatého) a otevřenost církve. V suterénu pod hlavní lodí je navržen sál pro společenské využití, kulturní i vzdělávací akce. V přední části je liturgický prostor s oltářem a svatostánkem, který bude společný pro kostel i zimní kapli.

Podle Suchomela byl dosud zkolaudován liturgický prostor, kde je zatím jen provizorní oltář, svatostánek a ambon, sakristie, kaple a místnost pro matky s dětmi. K vysvěcení, které by farnost podle Suchomela ráda zvládla do roku 2020, by stačilo vybavit kostel stálými liturgickými předměty, což obstará velehradský sochař Otmar Oliva. Dokončen však není ani sál, věže a kaple, farnost tak bude podle Suchomela potřebovat ještě dalších asi deset milionů korun.

Kromě samotného kostela se proměňuje i prostor okolo něj. Radnice tam realizovala projekt Event centrum a dokončuje projekt Rozcestí Velké Moravy. Dohromady přijdou zhruba na 50 milionů korun. Starému Městu přinesly nové náměstí Velké Moravy, místo pro odpočinek, koncerty i posezení nejen pro věřící. Otevřen je zrekonstruovaný jezuitský sklep i infocentrum, nechybí ani sociální zázemí, nový mobiliář či zeleň.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)