Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Římskokatolická církev si dnes připomíná Památku všech věrných zemřelých

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 2. listopadu 2014 9:03
Římskokatolická církev si dnes připomíná Památku všech věrných zemřelých

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative commons

Praha - Vzpomínka na všechny věrné zesnulé, Památka všech věrných zemřelých, Svátek zesnulých, Památka zesnulých či lidově Dušičky, která připadá na dnešek, je v římskokatolické církvi dnem, kdy se církev modlí za zesnulé. Lidé vzpomínají na své blízké a více než kdy jindy navštěvují hroby, pokládají na ně květiny, zapalují svíčky jako symbol života a myslí na ty, kteří odešli.

Dušičkový víkend, spojený většinou s mlhami, podzimními plískanicemi či námrazou, doprovází zvýšený ruch na silnicích. I proto dopravní policie doporučuje řidičům, aby dbali o bezpečnost jízdy.

V bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě se dnes od 17:00 uskuteční slavnostní bohoslužba věnovaná památce zesnulých, kterou bude sloužit pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Mše za věrné zemřelé budou také na jiných místech pražské arcidiecéze. Například v chrámu Matky Boží před Týnem při ní zazní dnes před polednem Mozartovo Requiem v provedení sboru Notre Dame a ansámblu Piccolo Coro a Piccola Orchestra.

Modlitba za zemřelé patří k nejstarší křesťanské tradici. Mezi řadu lidových pověr a zvyků rozšířených v Česku patřila víra, že duše v předvečer Dušiček vystupují z Očistce, aby si odpočinuly od útrap. Na svátky se pekly takzvané "dušičky" či "kosti svatých", což byly bochánky nebo rohlíky ve tvaru kostí, jimiž se obdarovávali pocestní či žebráci u kostela. Na Dušičky má také kněz povoleno stejně jako při pohřbech a zádušních mších nosit černé roucho, ve kterém prochází hřbitov a kropí svěcenou vodou hroby.

V anglosaských zemích je oslava památky zesnulých spojena s veselicí s názvem halloween. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)