Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Parolin a prezident Zeman si připomněli sv. Anežku

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 14. listopadu 2014 14:53
Kardinál Parolin a prezident Zeman si připomněli sv. Anežku

Vyobrazení Anežky České v Oseckém lekcionáři z konce 13. stol.

Praha - To, čemu se někdy říká anežský zázrak, tedy kanonizaci Anežky České za účasti tisíců poutníků z Československa jen pár dní před pádem komunismu v jejich vlasti, si dnes na Pražském hradě připomněli vatikánský státní tajemník Pietro Parolin a český prezident Miloš Zeman. Anežský zázrak je i název výstavy fotografií Herberta Slavíka z přelomových dní před 25 lety, kterou si v reprezentačních prostorách Hradu prohlédli. Odpoledne navštíví katedrálu sv. Víta, kde bude kardinál Parolin v sobotu sloužit mši k poctě sv. Anežky.

Výstava je částí expozice, která se před třemi lety u příležitosti 800. výročí Anežčina narození konala v Římě, řekl při dnešní prohlídce Slavík, který je mimo jiné autorem prezidentova oficiálního portrétu. Parolinovi připomněl legendu, která se v českých zemích tradovala - že národu bude dobře teprve tehdy, až bude jeho patronka Anežka svatořečena. Na fotografiích zachytil poutníky ve Vatikánu, chvíle během svatořečení, podobu shromáždění po 17. listopadu i 25. listopad v katedrále sv. Víta, kde se den poté, co odstoupilo vedení komunistické strany, konala mše za sv. Anežku.

Druhý nejvyšší představitel Vatikánu kardinál Parolin přijel do Česka na pozvání kardinála Dominika Duky. Dnes se setká i s premiérem Bohuslavem Sobotkou a večer bude hostem setkání s akademickou obcí, politiky a diplomaty ve Strahovském klášteře. Se Zemanem si vyměnili dárky, Parolin dostal skleněný kříž, prezident upomínkovou medaili papeže Františka, která připomíná letošní 450. výročí úmrtí Michelangela Buonarrotiho. Zeman ji ocenil s tím, že datum je mu blízké, neboť jeho dům na Vysočině byl právě v roce sochařova úmrtí 1564 postaven. Paroli si odváží také dětské kresby s motivem Anežky, děti mu je samy předali.

Účast deseti tisíc Čechů, které komunistický režim pustil v listopadu 1989 do Říma na kanonizaci, bývá označována za jedno ze znamení konce komunismu. Pouhých pět dní poté začala cesta ke svobodě a ani ne za půl roku papež Jan Pavel II. přijel do Prahy.

Pietro Parolin byl na kněze vysvěcen v roce 1980, aby působil v italské diecézi Vicenza. Biskupské svěcení přijal v roce 2009. Patří mezi přední znalce v oboru kanonického práva. Ve vatikánských diplomatických službách působí od roku 1986 na nunciaturách v Nigérii či Mexiku, v Římě měl potom na starosti oblast Španělska, Andorry, Itálie a San Marina. V letech 2002 až 2009 pracoval v římském Státním sekretariátu, následně hol Benedikt XVI. jmenoval apoštolským nunciem ve Venezuele. Na podzim loňského roku se po kardinálovi Tarsiciovi Bertone stal státním sekretářem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)