Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vpodvečer začne židovský svátek chanuka

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 16. prosince 2014 13:51
Vpodvečer začne židovský svátek chanuka

Chanukový svícen
Autor: Wikipedia.org / Dogor / Wikimedia Commons

Praha - Vrchní pražský rabín David Peter dnes odpoledne zapálí v Jeruzalémské synagoze první svíci na chanukovém svícnu. V předvečer osmidenního svátku světel neboli chanuky pronese také požehnání shromážděným židům a chanukové písně zazpívají děti z dětského divadla Feigele. Program začíná v 16:00.

Chanuka začíná podle židovského kalendáře 25. den měsíce kislev, který připadá na dobu od konce listopadu do konce prosince. Letos začíná 17. prosince. Protože den podle židovského kalendáře začíná západem slunce, první den chanuky začíná při západu slunce v den předcházející, než je datum v gregoriánském kalendáři.

Hlavním symbolem chanuky je postupné zapalování osmi svíček nebo olejových lampiček na tradičním svícnu a žehnací motlitby. Postupem doby přibylo několik obyčejů, které připomínají křesťanské Vánoce, děti například dostávají drobné dárky. Podle židů se ale chanuka dává do souvislosti s Vánocemi jen kvůli období, ve kterém se odehrává, a má jiné poslání. Většina židovských svátků se odehrává uvnitř společenství, právě chanuka toto náboženství představuje všem ostatním, koná se mnoho oslav, které se odehrávají na veřejných místech.

V USA v místech, kde žije hodně židů, se v posledních letech slaví i takzvaná Vánuka. Židé a křesťané se během svých svátků vzájemně navštěvují, chodí společně na církevní obřady obou náboženství, vedle ozdobeného stromečku hoří v některých domácnostech svíčky na chanukovém svícnu a podávají se tradiční americká i židovská jídla. Vánuka není oficiálním svátkem, jen dokladem prolínání tradic a vzájemné tolerance.

Chanuka, z hebrejského slova zasvěcení, připomíná opětovné vysvěcení jeruzalémského chrámu v době povstání Makabejských před více než 2100 lety. Chrám byl předtím znesvěcen pohanskou bohoslužbou syrsko-helenistických vládců.

Chanuka rovněž připomíná zázrak oleje. Podle talmudu našli Židé po příchodu do chrámu pouze jednu nádobu s olejem, která stačila pro chrámovou menoru na jeden den. Zázrakem však olej hořel po osm dní, což stačilo, aby byl připraven nový olej. Na paměť zázraku se zapalují svíce a jí se jídla připravená na oleji.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)