Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bohoslužba v katedrále připomene 150. výročí od narození biskupa Podlahy

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 12. ledna 2015 18:09
Bohoslužba v katedrále připomene 150. výročí od narození biskupa Podlahy

Biskup Antonín Podlaha (1865-1932)
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Bohoslužba v katedrále sv. Víta, Vácava a Vojtěcha připomene 22. ledna 150 let od narození biskupa Antonína Podlahy, vystudovaného historika umění, který se mimo jiné podílel na dostavbě pražské katedrály. ČTK o tom informoval mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora. Podlaha byl také duchovním, o kterém se uvažovalo jako o pražském arcibiskupovi a podle Pištory jedním z prvních držitelů řidičského průkazu mezi kněžími v českých zemích. 

Biskup Podlaha (1865 až 1932) vydal více než 100 knih a bezpočet článků. Je autorem nebo spoluautorem 14 svazků Soupisu památek historických a uměleckých v království Českém a sedmi svazků Posvátných míst království Českého. Angažoval se také jako vydavatel a při pořádání výstav. Při příležitosti svatováclavského milénia uspořádal v roce 1929 velkou výstavu věnovanou tomuto světci na Pražském hradě. Vedle vědecké, organizační a kněžské práce se angažoval také v charitativních projektech. Od roku 1905 stál v čele dívčího sirotčince a pro tělesně postižené založil jedny z prvních zařízení, jimž se dnes říká chráněné dílny. 

Antonín Podlaha vyrostl v zámožné pražské rodině. Po absolvování Akademického gymnázia v Praze se nejprve nechal zapsat na práva, ale již v roce 1884 vstoupil do arcibiskupského semináře v Praze. Po kněžském svěcení v roce 1888 působil jako kaplan na různých místech a současně dokončoval doktorát. Od roku 1891 učil křesťanskou archeologii na teologické fakultě, od roku 1896 zároveň působil jako profesor na Strakově šlechtické akademii. 

V roce 1904 se stal pražským metropolitním kanovníkem, později byl jmenován generálním vikářem pražské arcidiecéze a v roce 1920 se stal pražským světícím biskupem. Uvažovalo se o něm jako o budoucím pražském arcibiskupovi. V roce 1930 se stal děkanem metropolitní kapituly. 

Už jako kanovník věnoval značné úsilí dostavbě pražské katedrály, organizoval činnost Jednoty pro dostavbu. Sledoval archeologické práce a spolupracoval na jejich prezentaci veřejnosti. Vytvořil ideový program nové výzdoby katedrály a zpracoval její umělecké sbírky. Podílel se na otevření královské hrobky, výstavě korunovačních klenotů roku 1929 a také nové instalaci Svatovítského pokladu. Pochován byl do nové arcibiskupské hrobky ve svatovítském chrámu. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)