Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Brněnská diecéze získala v rámci restitucí 2 tisíce hektarů

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 14. ledna 2015 17:49
Brněnská diecéze získala v rámci restitucí 2 tisíce hektarů

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Petr Macháček / Wikipedia Commons

Brno - Brněnské biskupství a jeho farnosti se již dohodly na vrácení více než 2000 hektarů půdy v rámci církevních restitucí. V optimálním případě získá církev v diecézi celkem asi 3,5 tisíce hektarů. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí biskupství Martina Jandlová. Pod správu církve se už loni vrátil poutní kostel na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou. Biskupství nevzdává ani boj o cenný obraz Madony z Veveří.

Mezi vydanými pozemky převažují lesy a orná půda v malých celcích. Nepatrný podíl mají louky, pastviny, vodní a ostatní plochy. "Navrácený majetek budeme spravovat v zásadě podobným způsobem, jako to děláme nyní, to znamená zejména pronajímat," uvedla Jandlová.

Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře je vzácnou architektonickou památkou zapsanou na seznamu UNESCO. Církev chce, aby kostel zůstal přístupný jak turistům, tak věřícím z blízkého okolí. Lidé ze Žďáru nad Sázavou, kteří přivedou na návštěvu památky turistu odjinud, nebudou muset pokaždé platit vstupné, řekl dnes novinářům žďárský farář Vladimír Záleský.

O navrácení Madony z Veveří požádala Národní galerii farnost Veverská Bítýška na Brněnsku. Obraz vznikl nejspíš v druhé polovině 14. století a zdobil kostelík u hradu Veveří. Galerie se k vydání obrazu od počátku staví rezervovaně, vše prý nasvědčuje tomu, že stát získal dílo již v roce 1925. V říjnu se zástupci galerie a biskupství sešli a dohodli se, že biskupství znovu pošle přehled svých hlavních argumentů a galerie zváží možnost přehodnocení svého původně zamítavého stanoviska.

"Biskupství obratem písemné vyjádření spolu s kopií listinných důkazů zaslalo. Nyní čekáme na stanovisko Národní galerie, po seznámení se s ním bude zvážen další postup," uvedla Jandlová. V úvahu teoreticky připadá soudní spor. Farnost už dříve přislíbila, že obraz i v případě vydání ponechá v galerii.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)