Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskupové se v Praze sešli již na 100. zasedání České biskupské konference

Domácí zpravodajství / MiH / ČBK / 24. ledna 2015 16:19
Biskupové se v Praze sešli již na 100. zasedání České biskupské konference

Čeští a moravští biskupové u papeže Františka. Ilustrační foto
Autor: ČBK / Osservatore Romano Servizio Fotografico

Praha - Ve dnech 20. a 21. ledna proběhlo v Praze 100. plenární zasedání českých a moravských biskupů. Samotnému pracovnímu jednání v klášteře augustiniánů předcházela o den dříve ekumenická bohoslužba v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů.

Biskupové odsouhlasili rozdělení výnosu kostelní sbírky z podzimu 2014, která je určena na charitní pomoc uprchlíkům v různých částech světa. Vynesla 12.341.634 Kč. Z toho více než 4 miliony Kč (4.319.572 Kč) poputují na humanitární pomoc uprchlíkům ze Sýrie, kteří jsou obětí největší humanitární katastrofy dneška. Stejná částka je určena i na utečenecké projekty v Iráku zmítaného etnickým a fundamentalistickým násilím a necelé 4 miliony (3.702.490 Kč) budou vyčleněny na péči o oběti bojů na Ukrajině. Partnerem pro zajištění pomoci je Charita ČR.

Po tomto plenárním zasedání je již znám i navržený delegát pro řádnou synodu o rodině na podzim letošního roku - stal se jím královéhradecký biskup Jan Vokál. Biskup Jan Vokál byl dále plénem ČBK pověřen jednáním o využití brněnského Náměstí Svobody pro pořádání Národního eucharistického kongresu 2015.

Christophe Jacob z komunity Chemin Neuf pak od února začne realizovat pilotní projekt duchovní služby na pražském letišti. Primárně je určen zaměstnancům a k pomoci v krizových situacích. Zástupci Karmelitánského nakladatelství informovali v rámci úterního programu o průběhu příprav na vydání reedice Českého misálu. Ten by měl být k dispozici do konce roku. Jindřich Šrajer z jihočeské teologické fakulty pak den nato představil dosavadní činnosti Pracovní skupiny pro sociální otázky při ČBK.

Ve druhé části středečního programu si čeští a moravští biskupové v Mladotově domě na Pražském hradě prohlédli výstavu fotografií z církevního prostředí nazvanou Katedrála a živá setkání. Tuto putovní expozici projektu Člověk a víra si následně v průběhu roku budou moci prohlédnout i zájemci z diecézí.

Ekumenická slavnost v pražské modlitebně Evangelické církve metodistické proběhla při příležitosti Týdne modliteb za jednotu křesťanů. Za předsednictví superintendenta Evangelické církve metodistické Petra Procházky se zde na jednom místě sešli nejvyšší představitelé křesťanských církví. Kázání se ujal plzeňský biskup František Radkovský.

Další zasedání České biskupské konference proběhne od 21. do 22. dubna na pražském arcibiskupství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)