Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ČBK: Jsme proti manželství pro všechny a Istanbulské smlouvě

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 6. července 2023 19:13
ČBK: Jsme proti manželství pro všechny a Istanbulské smlouvě

Ilustrační foto
Autor: Člověk a víra / Pavel Ingr

Velehrad - Římskokatoličtí biskupové sledují s obavami snahy legalizovat vztah osob stejného pohlaví jako manželství, uvedla v prohlášení Česká biskupská konference (ČBK). Návrh na uzákonění manželství i pro homosexuály je nyní ve Sněmovně.

Biskupové prohlášení vydali 5. července na plenárním zasedání ve Velehradě. „Děkujeme zákonodárcům, kteří takovou úpravu odmítají. Manželství je založeno na věrném spojení muže a ženy, které je otevřeno přijetí dětí a jako takové se těší podpoře státu,“ uvedli.

Podle biskupů neexistuje žádný důvod, který by umožnil stanovit podobnost či analogie, a to ani vzdálené, mezi homosexuálními svazky a „božím záměrem s manželstvím a rodinou“. „Kde bere naše společnost odvahu upřít budoucím dětem právo na to mít a znát svou matku a otce? Nejedná se o nový druh násilí páchaného na dětech?“ píše se v dokumentu.

Ve Sněmovně je nyní před druhým čtením návrh na uzákonění manželství i pro homosexuály, ale také ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy. Poslanci o předlohách budou znovu jednat nejdříve v listopadu. Skupina poslanců KDU-ČSL zároveň předložila novely, podle nichž by lidé stejného pohlaví už neměli vstupovat do registrovaného partnerství, ale jen do partnerství, a to při obřadu podobnému tomu, jaký se koná při civilním sňatku. Homosexuální partneři by pak požívali prakticky stejná majetková a sociální práva jako manželé. Zástupci iniciativy Jsme fér tvrdí, že přijetí lidoveckého návrhu by naopak práva stejnopohlavních párů ohrozilo.

„Řeší pouze hrstku nerovností a neobsahuje především to nejdůležitější: Společná rodičovská práva, ačkoliv již roky tisíce gay a lesbických párů děti adoptují, jsou pěstouny nebo mají děti z předešlých vztahů,“ řekl serveru Seznamzpravy.cz Filip Milde z iniciativy Jsme fér a doplnil: „Cíl takového návrhu je opít nás i veřejnost rohlíkem a nadále ponechat gay a lesbické páry, vztahy a rodiny s dětmi v podřadné druhé kategorii. Rozdíly mezi registrací a manželstvím najdete ve více jak 100 právních předpisech“. 

ČBK v prohlášení také zopakovala svůj postoj k Istanbulské úmluvě, která odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií a násilí vůči ženám vnímá jako porušování lidských práv a diskriminaci. Podle biskupů dokument, u kterého vláda na koni června souhlasila s pokračováním procesu ratifikace, slouží plíživému pronikání ideologie genderu. Dokument není pro země jako Česká republika potřebný ani přínosný, uvedli. „Naopak. Degraduje vztah mezi mužem a ženou na antagonistické měření sil a programově relativizuje hodnoty evropské kultury a jejich předávání dalším generacím,“ píše se v prohlášení ČBK. 

Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí naopak veřejně podpořilo v roce 2018 vedení Českobratrské církve evangelické: „Znepokojuje nás, že parlamentem připravovaná ratifikace Istanbulské úmluvy vyvolala ve společnosti vypjatou a věcně nepřiměřenou diskuzi. Považujeme za potřebné vyjadřovat se jasně a zřetelně k důležitým otázkám veřejného života. Nepřipojili jsme se ke kategorickým soudům zaznívajícím od představitelů některých církví. Nesouhlasíme s tím, že úmluva, která má zakotvit mezinárodní standard ochrany před různými formami násilí, je rafinovaným pokusem vnést do našeho právního řádu pochybná ideologická měřítka.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)