Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Podle kardinála Duky je v dnešní době nutný poučený mezináboženský dialog

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 25. ledna 2015 16:58
Podle kardinála Duky je v dnešní době nutný poučený mezináboženský dialog

Kardinál Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Josef Nerušil / Creative Commons

Brusel - Mezináboženský dialog je v nynější napjaté době v Evropě nutný, musí však být poučený. ČTK to dnes v Bruselu řekl kardinál Dominik Duka, který byl v Belgii na několikadenní návštěvě. Zdůraznil, že ve chvíli, kdy spolu lidé různých názorů nemluví, pouze se zvyšuje napětí, které jednotlivé skupiny a jejich extrémní zastánci jen dál vyostřují. 

"V tomto smyslu si myslím, že mezináboženský dialog je nutný, ale musí být poučený. Ten náš v Česku je velmi nepoučený. Obě strany říkají věci, u nichž člověk, který zná islám a zná křesťanství ví, že se absolutně míjí," poznamenal Duka. V souvislosti s nynější konfrontací je podle něj třeba zamýšlet se třeba nad mírou, po kterou je možné střetávání různých kultur. "To bezesporu od státní správy a politiků vyžaduje určité hledání řešení," zdůraznil kardinál. 

Belgii navštívil krátce poté, co místní bezpečnostní síly zasáhly proti skupinám islamistických radikálů. Zásah, při němž bezpečnostní síly zabily dva mladé muže, radikalizované navrátilce ze syrské války, následoval po teroristickém útoku v Paříži. Vyvraždění části redakce satirického časopisu Charlie Hebdo dvěma radikálními islamisty s francouzským občanstvím vyvolalo ve Francii i v celé Evropě rozsáhlou vlnu solidarity, ale také strach z muslimských spoluobčanů či přistěhovalců a útoky na ně. 

"Nejhorší smrt je smrt z vyděšení. Bát se by nebylo na místě," řekl Duka. Pařížský teroristický čin, který už dříve jednoznačně odsoudil, dnes Duka opět označil za neadekvátní a nehumánní reakci. "Nyní ale nemůžeme také vyloučit, že by nemohlo dojít zase k určitým extrémním a nehumánním způsobům řešení ze strany extrémistů, ať už z vypjatého nacionalismu či rasistického postoje," varoval. Podotkl, že nechce soudit příkře, neboť podobné postoje zastávají velmi často mladí lidé, "kteří naslouchají slovům". 

"Jedním z nejzákladnějších témat debaty musí být otázka svobody slova a slovo a jeho účinek," myslí si kardinál. Tendence některých proudů v islámu ale podle něj nejsou jen slovní či misijní a v takovém případě proto nesmí být podceňovány ani bezpečnostní či vojenské otázky, podotkl Duka. 

Vedle náboženského dialogu podle kardinála v současné situaci existuje také potřeba dialogu odlišných kultur, různých civilizací i nutnost postavit se reálně existujícím sociálním problémům. Duka se zmínil o otázce demografického vývoje, kterou některé západní společnosti rozhodly řešit otevřením náruče imigrantům z nejrůznějších zemí. "To není snadné řešení. Kdyby se na to díval jen ekonom, tak je to mnohonásobně dražší řešení než nová populace," poznamenal. Je tak podle něj potřeba vážně přemýšlet a přistupovat k tomu, aby se přicházející lidé mohli postupně začleňovat. 

Duka zároveň varoval před vytvářením ghett. Připomněl středověká ghetta židovská, která měla původně zajistit autonomii věřících, nakonec ale znamenala především izolaci této menšiny. "A teď jsme svědky, že jsme tuto chybu zopakovali," poznamenal kardinál. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)