Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Yorku byla uvedena do úřadu první anglikánská biskupka v Anglii

Ze světa / juml / ČTK / 26. ledna 2015 18:57
V Yorku byla uvedena do úřadu první anglikánská biskupka v Anglii

Biskupka Libby Laneová
Autor: stpeteshale.org.uk

York (Velká Británie) - V katedrále v britském Yorku byla dnes uvedena do úřadu první biskupka anglikánské církve v Anglii Libby Laneová. O historickém kroku, který anglikány značně rozděluje, informoval zpravodajský server BBC News.

Osmačtyřicetiletá Laneová se stala novou biskupkou v městě Stockport. Dvouhodinového obřadu se zúčastnilo více než 1000 lidí v čele s arcibiskupem z Yorku Johnem Sentamu.

Jak uvedl server BBC News, událost stále vyvolává nesouhlas některých Anglikánů a také dnešní ceremoniál byl krátce zdržen jedním z odpůrců změn. Poté, co se arcibiskup z Yorku zeptal zástupců anglikánské církve, zda se má Laneová stát biskupkou, vystoupil jeden muž kupředu s voláním "to není v bibli". Když se Sentamu zeptal církevního shromáždění podruhé, žádné protesty už se neozvaly a proces mohl být dokončen, napsal server BBC News.

Laneová událost označila za "silný a významný okamžik". "Je to pro mne výjimečná událost a osobně se mi dostalo velké podpory, ale především se jedná o převratný okamžik v dějinách církve," dodala.

Anglikánská církev v Británii jmenovala svou první biskupku Laneovou v prosinci, čímž skončilo staletí trvající vedoucí postavení mužů v této církvi. Stalo se tak 20 let od okamžiku, kdy bylo ženám umožněno, aby v Británii vykonávaly kněžský úřad.

Laneová byla vysvěcena na kněžku v roce 1994 a úřad vykonávala v anglickém městě Blackburn v hrabství Lancashire. Od dubna 2007 byla vikářkou v hrabství Cheshire na severozápadě Anglie. Je vdaná a její manžel George je také kněz, slouží jako kaplan na letišti v Manchesteru.

Diskuse o biskupském svěcení žen vedla před lety málem k rozštěpení anglikánské církve, která v Anglii zahrnuje kolem 27 milionů pokřtěných věřících. Vedení církve v Anglii nakonec návrh schválilo loni v červenci a formálně potvrdilo v listopadu.

Anglikánská církev je v Anglii státní církví, v jejímž čele stojí panovník. Královna i vláda biskupské svěcení žen podpořily. Naopak otevřeně proti potvrzení žen jako biskupů v Anglii bylo ještě nedávno silné tradicionalistické křídlo v církvi, které má teologické námitky a domnívá se, že to odporuje bibli.

Jako biskupky ženy slouží již léta v anglikánské církvi například v Austrálii, na Novém Zélandu, v Kanadě a ve Spojených státech. Tvrdě proti svěcení žen jsou naopak anglikánské církve v Africe.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)