Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Marx: Nejsme jen filiálkou Říma, pastorační péče je na nás

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 6. března 2015 14:06
Kardinál Marx: Nejsme jen filiálkou Říma, pastorační péče je na nás

Arcibiskup Marx byl jmenován kardinálem při konzistoři 20. listopadu 2010
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Hildesheim - Blížící se synoda o rodině musí posunout diskusi a vést ke společné pozici v základním otázkách, ale nemůže do detailu předepsat, co musíme v pastoraci v Německu udělat, řekl předseda německé konference biskupů kardinál Reinhard Marx v úterý v Hildesheimu, kde se konalo plenární zasedání biskupské konference, informoval o tom německý deník Die Tagespost.

Teologické otázky o manželství a rodině, stejně jako o sexuální morálce, nemohou být zodpovězeny v pouhých třech týdnech synody. “Moje naděje je taková, že poté se bude v diskuzi pokračovat,” řekl Marx. Synoda musí najít text, který “diskusi posune” a také povede k společné pozici v základním otázkách. Kardinál zároveň zdůraznil, že úkolem biskupů není pouze čekat na výsledek synody. “Nejsme jenom filiálkou Říma,” uvedl kardinál. “Každá biskupská konference je odpovědná za pastorační péči v jejich kultuře a musí zvěstovat evangelium jejich vlastní unikátní cestou. Nemůžeme čekat, až synoda vyhlásí, jak zde máme uskutečňovat pastoraci rodiny.”

Němečtí biskupové chtějí proto po synodě vydat pastýřský list, který bude manželství a rodině věnován.

Podle biskupů je důležitým faktorem pro učení církve i realita života. Například Osnabrücký biskup Franz-Josef Bode v tomto kontextu blížící se synodu popsal jako “historicky důležitou.” Podle jeho pohledu budou totiž její účastníci diskutovat nejen o manželství a rodinných vztazích, ale možném paradigmatickém posunu. Základní otázka je, zda nejen Písmo a Tradice jsou zdroji teologických znalostí, “ale také realita lidské bytosti a světa,” doplnil Bode.

Řádná synoda o rodině se uskuteční ve Vatikánu letos mezi 4. a 25. říjnem. Českým delegátem na této události bude královéhradecký biskup Jan Vokál.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)