Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Brně začal Velikonoční festival duchovní hudby

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 30. března 2015 12:57
V Brně začal Velikonoční festival duchovní hudby

Brněnská katedrála svatého Petra a Pavla
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Brno - Prvním z devíti plánovaných koncertů začal dnes večer v Brně 24. ročník Velikonočního festivalu duchovní hudby. V podání sólistů, Slovenského filharmonického sboru a Filharmonie Brno zazněly v kostele sv. Janů v Minoritské ulici skladby Miserere estonského hudebního skladatele Arva Pärta a Stabat Mater od francouzského skladatele Francise Poulenca. Festival potrvá do 12. dubna a kromě úvodního koncertu nabídne pět dalších velkých koncertů a tři menší temné hodinky při svíčkách, sdělila ČTK mluvčí Filharmonie Brno Lenka Němcová.

Festival je šitý na míru velikonočním svátkům a duchovním významům té doby. Dramatugrie plně vychází z liturgického času. Letošním pojítkem koncertů je zápas, loni to byl východ.

Ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová zve i na další koncerty. "Lidé by si neměli nechat ujít ani ten druhý 31. března v 19:00 v kostele sv. Janů, který nabídne Janovy pašije Johanna Sebastiana Bacha," uvedla Kučerová. Představí se na něm Vratislavský barokní orchestr. "Přijede s tenorem Nicholasem Mulroyem, který spolupracuje s těmi nejlepšími soubory a patří do absolutní špičky," upozornila Kučerová.

Za velký zážitek považuje i plánovaný varhanní recitál mladého německého varhaníka Christianna Schmitta, který bude 7. dubna v 19:00 v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Jezuitské ulici. "Hrává s Berlínskou filharmonií a zvou si ho všechny světové orchestry," doplnila Kučerová.

Další koncerty se uskuteční v českobratrském evangelickém chrámu J. A. Komenského, v kostele sv. Augustina na náměstí Míru a poslední koncert 12. dubna v 19:00 bude hostit katedrála sv. Petra a Pavla, kde zazní dílo Antona Brucknera v podání sólistů, Českého filharmonického sboru Brno a Filharmonie Brno. Komorní temné hodinky při svíčkách budou v kostele Nanebevzetí Panny Marie 1., 2. a 3. dubna vždy od 21:00.

Loni festival navštívilo na všech koncertech okolo 2000 lidí. Letos pořadatelé očekávají podobnou účast. Náklady festivalu se pohybují okolo necelých 2,5 milionu korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)