Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před deseti lety byl zvolen minulý papež Benedikt XVI.

Ze světa / juml / ČTK / 18. dubna 2015 14:32
Před deseti lety byl zvolen minulý papež Benedikt XVI.

Ilustrační foto
Autor: Papalvisit.co.uk / M. Mazur

Vatikán - Před deseti lety, 19. dubna 2005, oznámil bílý kouř stoupající z vatikánské Sixtinské kaple zvolení nového papeže. Za nástupce zesnulého Jana Pavla II. byl konkláve vybrán jeho blízký spolupracovník, německý kardinál Joseph Ratzinger, který přijal papežské jméno Benedikt XVI.

Papež Benedikt XVI. ale překvapivě z funkce v únoru 2013 ze zdravotních důvodů odstoupil, novým římskokatolickým papežem byl pak v březnu 2013 zvolen argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio, který si zvolil jméno František. Papež František byl intronizován 19. března 2013.

Ratzinger platil v mladších letech za reformátora, funkce papeže se však ujal již jako pevný zastánce konzervativních názorů v úctyhodném věku 78 let. Katolická církev pod jeho vedením nezaznamenávala výraznější posuny.

Před Benediktem XVI., který se narodil 16. dubna 1927, usedlo do papežského křesla jen sedm Němců, většina z nich v 11. století. Známý milovník koček hraje dobře na klavír, k jeho oblíbeným skladatelům patří Wolfgang Amadeus Mozart a Ludwig van Beethoven. Hovoří plynně šesti jazyky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)