Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Lobkowicz uloží v katedrále v polské Svídnici ostatky sv. Václava

Ze světa / MiH / Doo.cz / 8. května 2015 9:22
Biskup Lobkowicz uloží v katedrále v polské Svídnici ostatky sv. Václava

Katedrála svatého Stanislava a Václava v polské Svídnici
Autor: Wikipedia.org / Neo[EZN] / Creative Commons

Svídnice (Polsko) - Biskup František Václav Lobkowicz dnes navštíví polské město Svídnici, aby v tamní katedrále uložil ostatky patrona české země sv. Václava. Bohoslužba ve svídnické katedrále začíná v 18.00 hodin. Svídnická diecéze současně slaví patrona diecéze a Polska sv. Stanislava.

Slavnost uvedení ostatků do katedrálního kostela začíná v 17.00 hodin nešporami v kostele sv. Josefa na ulici Kotlarska. Odtud vyjde v 17.30 hodin procesí s relikviemi sv. Stanislava, sv. Jana Pavla II. a sv. Václava, které Svídnice získala z Prahy od kardinála Dominika Duky. V 18.00 hodin začíná liturgie, kterou bude celebrovat biskup František Václav Lobkowicz.

První kostel stával ve Svídnici již okolo roku 1250. Na konci 13. století dřevěnou stavbu nahradil zděný kostel. Dokazují to listiny z let 1288-1303, které nabádají k podpoře stavby kostela. Z dokumentů je také zřejmé, že již tehdy byly patrony kostela sv. Václav a sv. Stanislav.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)