Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci v Krkonoších si připomenou Husovské jubileum vzpomínkou na Palacha i vyčištěním hřbitova

Domácí zpravodajství / efj / Vlastní zpráva / 13. května 2015 11:33
Evangelíci v Krkonoších si připomenou Husovské jubileum vzpomínkou na Palacha i vyčištěním hřbitova

Detail vitráže secesního kostela v Herlíkovicích
Autor: Jan Kirschner

Strážné - Herlíkovice (Krkonoše) - V rámci oslav Husovského jubilea probíhá po celé republice velké spektrum rozmanitých aktivit, které vyvrcholí 6. července v den šestistého výročí upálení Mistra Jana Husa.

Toto výročí si chtějí připomenout i evangelíci v nejvýše položeném kostele Českobratrské církve evangelické (ČCE) v republice v krkonošské obci Strážné – Horních Herlíkovicích. V rámci výroční pouti ke kostelu se v neděli 5. července uskuteční koncert Bohdana Mikoláška. Koncert naváže po společném obědě na česko – německou bohoslužbu. Mikolášek je znám svojí písní Ticho, kterou složil v reakci na smrt Jana Palacha. Kvůli této písni a svým postojům byl následně komunistickým režimem perzekuován a nakonec se rozhodl se svoji rodinou emigrovat do Švýcarska. Jeho žena Jana působila dlouhá léta v Curychu jako farářka a bude při výroční bohoslužbě v herlíkovickém kostele kázat. Ve svém kázání se chce zamyslet i nad tím, jak osobnost Mistra Jana Husa ovlivnila jejich postoje a rozhodnutí emigrovat na Západ. Podle svědectví se Jan Palach při rozhodování o svém sebeobětování také inspiroval osobností mistra Jana.

Snaha o vytvoření tradice výročních slavností – pouti ke kostelu

Výroční pouť kostela je součástí česko – německého pobytu, který pořádá spolek SEM Přátelé Herlíkovic. Jedná se o druhý ročník pouti ke kostelu a pořadatelé chtějí vytvořit každoroční tradici (zprava o jubilejních slavnostech z června r. 2014 byla publikovaná na Christnetu). Tradicí se stala i příprava výstavy. V letošním roce bude na letní sezonu do herlíkovického kostelíku zapůjčena expozice o životě Přemysla Pittera. Pitter byl významný český humanista a laický evangelický duchovní, který se výrazně angažoval v sociální oblasti na pomoci dětem a to bez rozdílu národností. Též usiloval o smíření mezi Čechy a Němci. Méně známá je jeho kritika odsunu Němců. Pitter byl rovněž ovlivněn českou husovskou tradicí.

Evangelíci v Krkonoších si připomenou Husovské jubileum vzpomínkou na Palacha i vyčištěním hřbitova

Česko - německé bohoslužby u příležitosti 110. výročí kostela v červnu 2014
Autor: Tomáš Bartoň

Partneři a plány spolku

Spolek spolupracuje s krajanským sdružením bývalých německých obyvatel v oblasti, evangelickým sborem ve Vrchlabí a rekreačním střediskem ČCE Horský domov, které vzniklo jen několik let po vysídlení Němců v několika budovách v okolí secesního evangelického kostela. Kromě oslav výročí kostela se spolku podařilo shromáždit prostředky na opravu oken a barevných vitráží kostela a usilují o rekonstrukci architektonicky cenné horské chalupy, která byla součástí Horského domova, ale je v současnosti dlouhodobě uzavřena.

Evangelíci v Krkonoších si připomenou Husovské jubileum vzpomínkou na Palacha i vyčištěním hřbitova

Německý hřbitov pod kaplí ve Strážném připomíná spíše džungli
Autor: Jan Kirschner

Češi a Němci společně vyčistí starý hřbitov

Nově se též chtějí zaměřit na vyčištění starého německého hřbitova od bujné vegetace v obci Strážné v rámci česko – německého workcampu od 7. do 11. července. „Je smutné, že hřbitov připomíná spíše džungli a ne pietní místo. Proto jsme se rozhodli prostor vyčistit i jako praktické gesto v roce, kdy si připomínáme 70. výročí konce války a začátek odsunu německého obyvatelstva z Krkonoš“, uvedl předseda spolku Jan Kirschner. Workcamp volně naváže na výroční pouť kostela po svátečním dni Mistra Jana Husa, kdy je plánován výlet do hor nebo na husovské oslavy do Prahy. "Akce je podpořena ze strany Česko – německého fondu budoucnosti a je stále možné se přihlásit. Pracovat se bude jen tři hodiny denně a bude prostor i pro výlety a večerní besedy, např. s luterským farářem Erichem Bussem z Drážďan“. dodal pro Christnet Jan Kirschner.

Více informací je k dispozici na internetových stránkách spolku www.pratele-herlikovic.evangnet.cz   

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)