Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Noc kostelů v pražské arcidiecézi i v Brně zaznamenala přes sto tisíc návštěv

Domácí zpravodajství / juml / apha.cz/ČTK / 2. června 2015 8:08
Noc kostelů v pražské arcidiecézi i v Brně zaznamenala přes sto tisíc návštěv

Ilustrační obrázek - logo Noci kostelů 2015
Autor: nockostelu.cz

Praha/Brno - Křesťanské farnosti a sbory letos opět otevřely své kostely zájemcům o křesťanství, sakrální architekturu, či jiné duchovní umění. Letošní Noc kostelů, která se konala 29. května, zaznamenala v pražské arcidiecézi 105 300  návštěvníků.

Nejvíce účastníků bylo v pražské katedrále sv. Víta (6300), ale podobně také do kostela Panny Marie před Týnem přišlo přes 6000 lidí. Otevřely se ale i maličké kostely jako je např. rotunda sv. Longína na Novém Městě. Překvapila vysoká návštěvnost na Makové Hoře u Příbrami, kam dorazilo 330 lidí. 

Noc kostelů přiblížila návštěvníkům křesťanství jako životní inspiraci a víru jako základní rys lidské existence. Představila rozmanitost křesťanských církví a náboženského vyjadřování. Prezentovala rovněž kostely jako důležitou součást společenského života. Je založena na dobrovolné spolupráci farností, sborů, církevních obcí, řádů a dalších křesťanských církevních společenství.

Velký zájem i v Brně

Přibližně 100.000 návštěvnických vstupů zaznamenaly v pátek večer brněnské chrámy a modlitebny. Zájem o Noc kostelů v krajském městě se tak oproti loňsku zvýšil zhruba o pět procent. Podle mluvčí brněnského biskupství Martiny Jandlové pomohlo k dobré atmosféře a vysoké účasti příjemné počasí. 

Výsledky z celé diecéze zatím ještě biskupství nemá k dispozici. Rekordní účast ale podle Jandlové potěšila pořadatele na Vysočině. Noc kostelů se do Česka rozšířila z Rakouska, a to nejprve právě do Brna. Letos se v celé diecézi zapojilo asi 180 chrámů a modliteben, na většině míst farníci připravili různorodé programy pro děti i dospělé. 

Mnoho zájemců chtělo večer vystoupat na chrámové věže, což jim umožnili v katedrále na Petrově i v chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Židenicích nebo v mariánském kostele v Křenové ulici. "Zájem byl také o prohlídky dalších běžně nepřístupných míst, kůrů, rajských zahrad, krypt a sakristií. Řada lidí uvítala i možnost ztišení v záři svící nebo při hudbě varhan," uvedla Jandlová. 

Pořadatelé mysleli také na děti, například před chrámem svatého Tomáše v centru Brna malovaly na lepenkové krabice a vytvářely z nich pomyslné město andělů. Jinde program odrážel 70. výročí konce druhé světové války, případně 600. výročí smrti Jana Husa. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)