Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Stát zatím v rámci církevních restitucí vydal šestinu nemovitostí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 23. června 2015 7:18
Stát zatím v rámci církevních restitucí vydal šestinu nemovitostí

Ilustrační foto - Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou
Autor: Wikipedia.org / Anna Prokopová / Creative Commons

Praha - Státní instituce ke konci letošního prvního čtvrtletí registrovaly v souvislosti s církevními restitucemi 7333 výzev k vydání 125.179 zemědělských nemovitostí. Stihly projednat 6418 těchto výzev, které se týkaly 104.685 zemědělských nemovitostí. Vlastnickým zápisem zatím proces skončil u 20.372 zemědělských nemovitostí, které reprezentovaly 1975 výzev k vydání. Vyplývá to ze čtvrtletní zprávy vládního výboru k majetkovému vyrovnání s církvemi, kterou má ČTK k dispozici.

Zákon o majetkovém vyrovnání začal platit 1. ledna 2013. Církve měly rok na podání žádostí, jsou jich tisíce a týkají se více než 100.000 pozemků, téměř 2000 staveb včetně několika památek a stovek uměleckých děl.

Pokud jde o jiné věci, než jsou zemědělské nemovitosti, podaly církve 2041 výzev, v nichž žádají vydání 11.734 nemovitostí a 8891 movitostí. Zatím Státní pozemkový úřad, státní podnik Lesy ČR, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a jednotlivá ministerstva dokázaly projednat 1630 výzev, zápisem vlastnického práva dosud skončilo 394 z nich, což obnášelo 1406 nemovitostí.

Vládní výbor ve zprávě upozorňuje, že uvedená souhrnná čísla je třeba považovat jen za orientační. Jejich zkreslení plyne především z toho, že v některých fázích procesu vydávání majetku nejsou rozlišovány zemědělské a nezemědělské nemovitosti. Současně výbor uvedl, že se zvlášť neevidují movité věci, které stát vydává jako součást nemovitostí nebo které s nemovitostí funkčně souvisejí. Ve výše uvedených číslech nejsou zahrnuty údaje z krajů, i ty však zpráva výboru na základě informací od Asociace krajů sumarizuje. Kraje řeší mnohem méně výzev k vydání majetku než stát.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím, zákon tedy znamená také odluku církve od státu.

K nejvýznamnějším položkám, které už stát v rámci restitucí vydal, patří třeba Santiniho kostel v Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou či několik středověkých a barokních uměleckých děl ze sbírek Národní galerie. Národní památkový úřad odmítl vydat Německému řádu třeba hrad Bouzov. Řád se chce proti rozhodnutí bránit soudní cestou.

Poté, co stát odmítne žádosti o vydání majetku vyhovět, protože má o oprávnění pochybnosti, řeší se sporné případy ve správním řízení. Správní řízení nastává i tehdy, pokud úřady nestihly v zákonné době rozhodnutí vydat. Některé případy se ale poté dostanou k soudům, zejména ty, které jsou komplikované kvůli historickým okolnostem a nedostatku důkazních materiálů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)