Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Bohoslužba v Betlémské kapli připomněla odkaz Jana Husa

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 6. července 2015 18:39
Bohoslužba v Betlémské kapli připomněla odkaz Jana Husa

Socha mistra Jana Husa v Praze na Zbraslavi
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha - Prakticky zcela zaplněná Betlémská kaple v Praze si dnes připomněla při bohoslužbě výročí smrti Jana Husa. Středověký církevní reformátor byl pro své názory upálen před 600 lety v německé Kostnici. Patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta vyzdvihl v kázání pevnost Husových názorů, když své kostnické protivníky sice nepřemohl, navzdory tomu ale zvítězil.

"Prohrál z lidské perspektivy, právně, ale vyhrál morálně," uvedl Butta a připomněl, že pokud by Hus učinil ústupek, vše, co hlásal, by bylo zpochybněno. Butta ocenil ale i papeže Františka, který podobně jako jeden z jeho předchůdců Jan Pavel II. vyjádřil nad Husovou smrtí lítost a označil ho za uznávaného kazatele a pozoruhodnou osobnost.

Bohoslužby, kterou doprovodilo vystoupení souborů Musica Bohemica a Schola Gregorina Pragensis, se účastnili například také premiér Bohuslav Sobotka, předseda Sněmovny Jan Hamáček, ministr kultury Daniel Herman a kardinál Miloslav Vlk.

"Stále existují hodnoty, pro které stojí žít i umřít," zdůraznil v projevu předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr. Hamáček mimo jiné uvedl, že je málo osobností, jejichž odkaz zůstává živý i po šesti stoletích. Podobně se vyjádřil taky Herman. "Pokud nějaká událost dokáže poutat pozornost víc než půl tisíciletí, je to důkaz její velké síly," řekl. Vlk poukázal na to, že výrok "Pravda páně vítězí", jak jej Hus hlásal, stále zůstává.

Mezi společné modlitby patřila i ta v duchu Husova učení, "aby všichni lidé dobré vůle hledali pravdu, milovali pravdu, říkali pravdu a bránili pravdu až do smrti". Zazněla také modlitba za politiky a další správce věcí veřejných, aby dokázali žít morálně, čestně, nesobecky a ku prospěchu celé společnosti, ale i za lidi chudé a diskriminované, dlužníky nebo za oběti násilí.

Součástí bohoslužby i celých Husovských slavností v centru Prahy, v jejich rámci se letos konala, byla rovněž peněžní sbírka ve prospěch syrských uprchlíků před takzvaným Islámským státem, kteří našli útočiště v Libanonu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)