Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František hostil konferenci o klimatu a obchodování s lidmi

Ze světa / juml / ČTK / 22. července 2015 6:27
Papež František hostil konferenci o klimatu a obchodování s lidmi

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Vatikán - Podle papeže Františka existuje velká naděje, že světoví vůdci dosáhnou na schůzce v Paříži na konci roku klíčové dohody, jak snížit globální oteplování. František to dnes řekl na konferenci, která se zabývala problematikou klimatických změn a také pašování lidí. Jednání svolal Vatikán a pozval na něj asi 60 starostů významných měst z celého světa, uvedly zahraniční tiskové agentury.

Dohoda z Paříže by měla nahradit Kjótský protokol z roku 1997. Cílem je dosáhnout celosvětové závazné dohody o omezení emisí oxidu uhličitého (CO2). Desítky starostů při svých vystoupeních ve Vatikánu žádali politické vůdce svých zemí, aby se ve francouzské metropoli odhodlali k přijetí odvážných kroků. Jak dodávali, jde nejspíš o poslední šanci, jak udržet oteplování země v hodnotách, které jsou pro lidstvo stále ještě bezpečné.

Každý ze starostů, který se dvoudenního jednání zúčastnil, podepsal závěrečnou deklaraci, která mimo jiné říká, že "člověkem vyvolané klimatické změny jsou vědeckou realitou a jejich efektivní kontrola je morálním imperativem lidstva".

Papež František vydal v červnu encykliku věnovanou životnímu prostředí. Mimo jiné v ní uvádí, že hlavní příčinou oteplování, jež ničí planetu, je lidská činnost, a nabádá celé lidstvo, nejen věřící, aby bojovalo proti oteplování "pozměněním životního stylu, výroby a spotřeby".

Papež během svého dnešního vystoupení na konferenci ve Vatikánu uvedl, že OSN by se měla zabývat i bojem proti obchodování s lidmi a řešit problém týkající se moderního otroctví. "Organizace spojených národů s tím něco musí dělat," prohlásil.

V souvislosti s tématem moderního otroctví vystoupila na schůzce i nová starostka Madridu Manuela Carmenaová. Podle ní je třeba, aby se společnost sama sebe zeptala, proč lidé využívají prostitutek. Studenti ve školách by podle ní měli debatovat na téma, "proč lidé jdou za prostitutkami, proč prostituci akceptují a podobně". Pro boj "s hrozným zločinem" sexuálního otroctví je třeba, aby společnost odhalila jeho příčiny, dodala starostka.

Starostové pocházející z několika světadílů si rovněž vyslechli svědectví dvou žen z Mexika, které se staly oběťmi moderního otroctví. Ana Laura Peresová Jaimesová ukázala přítomným fotografie některých ze svých asi 600 jizev, které utrpěla, když vykonávala otrockou práci. Prý byla donucena žehlit nekonečné hodiny bez jídla, bez vody a bez přístupu k toaletám. Musela proto močit do plastového sáčku. "Jsme lidské bytosti," uvedla. Karla Jacintaová, dvaadvacetiletá matka dvou dětí, zase starostům vyprávěla, jak byla již ve dvanácti letech donucena k prostituci a musela obsloužit více než 30 mužů denně po dobu čtyř let, než se ji podařilo zachránit.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)