Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František se dnes setkal s “rudý knězem” Jacquesem Gaillotem

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 1. září 2015 21:26
Papež František se dnes setkal s “rudý knězem” Jacquesem Gaillotem

Francouzský biskup Jacques Gaillot
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Vatikán - Papež František se dnes odpoledne setkal s Jacquesem Gaillotem, bývalým biskupem z Évreux, informoval o tom francouzský deník La Croix. Gaillot byl před dvaceti lety pro své neortodoxní názory z rozhodnutí papeže Jana Pavla II. degradován. Dnešní setkání ve Vatikánu trvalo přibližně tři čtvrt hodiny.

Biskup pochválil současnou hlavu katolické církve v dopise napsaném minulý rok v prosinci za snahu otevřít dveře církve. František reagoval zatelefonováním a poté mu poslal ručně psaný dopis, ve kterém ho pozval na setkání.

Gailott byl biskupem v Évreux mezi lety 1982 až 1995. V polovině ledna 1995 dostal Gaillot na výběr mezi rezignací a odvoláním ze svého úřadu. Gaillot rezignaci odmítl. Následně byl formálně ustanoven titulárním biskupem Partenie, zaniklé diecéze na území dnešního Alžíru, která byla v 5. století pohlcena Saharou. Na jeho poslední bohoslužbu v katedrále v Évreux přišlo asi 20 tisíc lidí. Gaillot se letos 11. září dožije 80 let.

Biskup Gaillot se stal známým například díky svým stanoviskům k zákazu používání atomových zbraní, za právo odmítnout vojenskou službu z důvodu hlasu svědomí, proti válce v Golfském zálivu, za zrušení trestu smrti, za zrušení diskriminačních předsudků vůči lidem postiženým AIDS, za solidaritu s palestinským lidem a proti politice apartheidu v Jižní Africe.

V České republice o něm vydalo nakladatelství Síť v roce 1996 knihu Biskup těch druhých.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)