Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze proběhne konference o násilí v naší blízkosti

Kraje: Praha / kir / e-cirkev.cz / 18. listopadu 2015 17:17
V Praze proběhne konference o násilí v naší blízkosti

V pátek 13. listopadu zažila Francie jeden ze svých nejhorších dnů
Autor: Printscreen TV France

Praha - Týden po teroristických útocích v Paříži proběhne v Praze mezioborová konference s názvem "Můj soused zabiják". Její organizátoři zvou ke společnému promýšlení postoje k hrozbám v naší blízkosti.

Přemýšlení o souvislostech násilných událostí bude obsahem již šesté mezioborové konference, která proběhne v pátek 20. listopadu na Evangelické teologické fakultě UK v Praze (Černá 9). Konferenci zahájí symbolický akt, který připomene teroristické útoky v Paříži. Úvodní přednášky otevřou téma dvojznačného pohledu na člověka jako přítele i nepřítele v pohledu studia genocidního násilí a teologie. Různé významy občanství, sousedství a pomoci připomenou zástupci těch, kdo spolupracovali po střelbě v Uherském Brodu. Závěrečná část otevře etická dilemata a položí všem přítomným otázku, jak tomu, co se děje, můžeme rozumět a jak na to můžeme reagovat.

"Usilujeme o to, abychom – i prostřednictvím této konference - získávali nadhled nad událostmi, které vzbuzují strach. Neboť strach je dobrý sluha, ale špatný pán, a bez odvahy a důvěry se těžko žije. V propojeném světě není kam utéct a nepřítele nelze snadno rozeznat. Společně se proto chceme ptát, jak věřit a rozlišovat, nezobecňovat a nenechat sebe a svoje vztahy ovládat strachem. Přes únorovou střelbu v Uherském Brodě budeme moci nahlédnout děje a dopady listopadové střelby v Paříži, uvědomovat si křehkou rovnováhu svobody a dozoru, osobního bezpečí a solidarizujícího zájmu o druhé," říká za organizační tým konference psycholožka Bohumila Baštecká.

Konferenci pořádá Univerzita Karlova v Praze - Evangelická teologická fakulta ve spolupráci s Psychosociálním intervenčním týmem České republiky, Psychologickou službou Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru MV ČR, Cyrilometodějskou teologickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci a Spolkem krizovců a humanitářů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)