Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman: Náboženská matice se vzdala Jiřského kláštera

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 26. února 2016 21:42
Zeman: Náboženská matice se vzdala Jiřského kláštera

Miloš Zeman, první český prezident zvolený přímou volbou
Autor: Wikipedia.org / Michał Józefaciuk / Creative Commons

Jilemnice - Náboženská matice se vzdala nároků na Jiřský klášter na Pražském hradě, řekl dnes prezident Miloš Zeman při návštěvě Libereckého kraje. Podle něho to narušilo jednání o dohodě mezi zástupci Hradu a církve o majetkovém narovnání. Podle dobře informovaného zdroje ČTK ale dnes dopoledne pracovníci Hradu obdrželi od církve konečné návrhy smluv, které odpovídají původní dohodě, obsahují tedy i předání Jiřského kláštera.

Hrad s církví podepsal v létě memorandum, podle kterého měly být v lednu podepsány smlouvy o převedení dvou nemovitostí patřících Pražskému hradu do majetku církve, která by se na oplátku vzdala nároků na další hradní budovy. V avizovaném termínu se ale dohodu nepodařilo připravit a termín byl posunut na dnešní den.

Podle Zemana Hrad předpokládal podepsání smluv příští týden. "Na druhou stranu dospěli jsme k informaci, která je asi tři dny stará, že Náboženská matice se náhle vzdává Jiřského kláštera, který původně vyžadovala, což vneslo zmatek do našich řad, protože tím se samozřejmě poněkud bortí struktura připravené soustavy smluv," řekl Zeman.

Zároveň poznamenal, že předpokládá ještě dnes další jednání, která by mohla situaci změnit. "Pokud se Náboženská matice vrátí k původně dohodnuté verzi, nic nebrání tomu, aby se ty smlouvy příští týden uzavřely," dodal prezident. V opačném případě by podle něj musely být změněny.

Mluvčí Pražského arcibiskupství Aleš Pištora ČTK sdělil, že dohoda se stále dolaďuje. "Nevím o tom, že by se něco měnilo na celkové koncepci té dohody," dodal.

Podle informací ČTK již dnes dopoledne církev zástupcům Hradu předala návrhy smluv odpovídající původně sjednané dohodě. Církev by tak měla dostat zpět Jiřský klášter a Nové probošství. Smlouvy by tedy mohly být podepsány během příštího týdne.

Podle kardinála Miloslava Vlka jsou podmínky memoranda protizákonné, protiústavní a hrubě porušují demokratické principy

Jednání o majetkovém vyrovnání s katolickou církví se na Hradě vedla několik let. Některé žádosti o navrácení budov Kancelář prezidenta republiky odmítla s vysvětlením, že změna vlastníka by mohla ohrozit bezpečnost hlavy státu. Církev původně usilovala o více nemovitostí, například také o Mladotův dům, Staré probošství, šest domů ve Vikářské ulici a jeden dům u Zlaté uličky.

Navracení nemovitostí na Hradě církvi v minulosti opakovaně kritizoval mimo jiné současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který požadoval vynětí areálu Pražského hradu z církevních restitucí.

Spolu se zveřejněním memoranda o budoucí dohodě se loni Metropolitní kapitula i Náboženská matice zavázaly, že do pěti let od nabytí vlastnického práva získané objekty na vlastní náklady zrekonstruují. Slíbily to nad rámec zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, který žádnou takovou podmínku nestanovuje. Podle kardinála Miloslava Vlka jsou podmínky memoranda protizákonné, protiústavní a hrubě porušují demokratické principy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 134)