Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V předvečer Obamovy návštěvy varovali v Praze aktivisté před zdáním o svobodě na Kubě

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev/redakce / 21. března 2016 9:41
V předvečer Obamovy návštěvy varovali v Praze aktivisté před zdáním o svobodě na Kubě

Kubánská vlajka
Autor: Flickr.com / Stefano Liboni / Creative commons

Praha, Havana - V předvečer Obamovy historické návštěvy varovala kubánská aktivistka Rosa María Payá před zdáním o svobodě na Kubě. PAyá, která se na Kubě zasazuje o svobodné a pluralitní volby, byla hlavním hostem již tradičního Dne pro Kubu s podtitulem Kuba – flirt se svobodou?, který se konal v pátek večer v Praze. Hlavním tématem letošního ročníků bylo připomenout situaci na ostrově po uvolnění vztahů mezi kubanským režimem a Spojenými státy. Den pro Kubu pořádala Českobratrská církev evangelická ve spolupráci s Člověkem v tísni jako připomínku na 18. březen 2003, kdy došlo k zatčení 75 předních disidentů, kteří byli následně odsouzeni k mnohaletým trestům odnětí svobody. Na svobodu se předčasně dostali až v roce 2010 a většina z nich odešla pod nátlakem vlády do exilu.

Průvod v bílém přes Karlův most, bohoslužba a panelová diskuze

Akci zahájil v podvečer průvod asi šedesátky lidí s bílými deštníky a balónky, který přešel přes Karlův most. Následovala bohoslužba v kostele sv. Tomáše na Malé straně, na ni navázala panelová diskuze s Rosou Maríí Payá a poslancem evropského parlamentu Pavlem Teličkou. Diskuzi moderoval ředitel společnosti Člověk v tisni Šimon Pánek.

V předvečer Obamovy návštěvy varovali v Praze aktivisté před zdáním o svobodě na Kubě

Průvod přes Karlův most na podporu opoziční skupiny Dámy v bílém
Autor: www.e-cirkev.cz

Před rokem se začaly uvolňovat vztahy mezi USA a Kubou. Podle Rosy Maríi Payá se ale pro obyvatele ostrova nic nezměnilo. „Potřebujeme zlomit zdání, že Kuba už pomoc nepotřebuje, že se doba mění a Kuba spěje k demokracii. Není to pravda,“ upozorňuje mladá aktivistka, dcera Oswalda Payá, laureáta Homo Homini a Sacharovy ceny, který zemřel za podezřelých okolností při autonehodě v roce 2012.

Rosa María Payá je také koordinátorkou projektu Cuba decide zasazujícího se o referendum za svobodné a pluralitní volby. „Je důležité, aby svět na Kubu nezapomněl. Aby se něco změnilo, potřebujeme podporu veřejnosti a té docílíme, pouze pokud lidé budou cítit, že naše nabídka má šanci na úspěch, že lidem umožní lepší život,“ dodává.

Obamova návštěva má i své kritiky, režim v neděli zatýkal

Kuba je stále autoritářským státem, který omezuje základní práva svých občanů. Ve vězení je stále asi třicet známých politických vězňů, prostor pro občanskou společnost je velice omezený a v zemi nejsou povolená jiná než státní média. Česká televize upozornila, že těsně před příletem prezidenta Obamy do Havany bylo v neděli zatčeno okolo padesáti disidentů. Podle serveru iDNES, se jednalo především o členky a další podporovatelé skupiny Dámy v bílém. Jejich představitelka Berta Solerová podle serveru The Daily Telegraph nesouhlasí s návštěvou šéfa Bílého domu na Kubě vzhledem k pokračujícímu porušování lidských práv. Solerová čeká na Obamův projev, pak se rozhodne, zda přijme pozvání na setkání s prezidentem. Disidentské organizace podle iDNES vydaly i prohlášení, ve kterém doufají, že příjezd amerického prezidenta přispěje k radikální změně v chování úřadů a přiměje je k respektování lidských práv. Tato změna by měla začít tím, že skončí represe a používání fyzického násilí proti politickým aktivistům.

Obama naraží na kritiku své návštěvy i na domáci půdě. Americký kongres, kde mají většinu republikáni, nesouhlasí s uvolněním hospodářského embarga vůči Kubě, dříve než komunistický režim nepřikročí k podstatným demokratizačním změnám.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 134)