Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tomáš Halík převzal čestný doktorát Oxfordské univerzity

Ze světa / kir / ČTK/red. / 22. června 2016 18:15
Tomáš Halík převzal čestný doktorát Oxfordské univerzity

Kněz, teolog a religionista Tomáš Halík, prezident České křesťanské akademie
Autor: Halik.cz

Oxford/Praha - Katolický kněz, teolog a filozof Tomáš Halík dostal dnes v Oxfordu čestný doktorát tamní univerzity. Stal se v pořadí čtvrtým Čechem, kterému se tohoto ocenění dostalo. Halík na jedné z nejstarších univerzit světa působil v roce 2001 jako hostující profesor a v roce 2014 po něm byla pojmenována přednášková síň v areálu školy.

Slavnostnímu ceremoniálu byl přítomen také ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). "Má účast zde vyplývá z titulu funkce ministra kultury, do jehož gesce patří také kultura duchovní. Kdybych však ministrem kultury nebyl, přál bych si zde být jako ten, kdo přichází sdílet radost svého přítele. Tomáš Halík se řadu let snaží o zmenšení propasti mezi různými náboženstvími, vede jejich stoupence ke smířlivějším vztahům a vzájemnému porozumění. A toho si velmi cením," uvedl Herman v tiskové zprávě.

Halíkovi pogratuloval také Dominik Duka, když uvedl, že mu blahopřeje k udělení čestného titulu na jedné z historicky nejvýznačnějších univerzit v Evropě. Duka dále dodal, že Oxfordská univerzita spolu s ostatními evropskými univerzitami byla mimo jiné vždy strážkyní zásady, která říká, že si máme vážit svých oponentů, i když s nimi leckdy nesouhlasíme.

Návrh na udělení čestného doktorátu za bohosloví Halíkovi podala kolej Harris Manchester College, v jejímž areálu byla před dvěma lety otevřena posluchárna po něm pojmenovaná. Stalo se tak v rámci otevření centra, na kterém participoval pražský developer Luděk Sekyra. S Halíkem v poslední době spolupracuje a podporuje také jím založené Centrum pro studium politické filozofie, etiky a náboženství. Zahájilo činnost v Praze při FF UK minulý týden.

Toto centrum bude mimo další školy a instituce propojeno také s Oxfordskou univerzitou a chce se zaměřovat na výzkum aspektů veřejného života a otázek spojenými s rolí náboženství v současné společnosti. Bude spolupořádat globální konferenci o roli náboženství ve veřejném životě, která se na Oxfordské univerzitě uskuteční v příštím roce.

Před známým teologem a nositelem prestižní Templetonovy ceny dostali z Čechů čestný doktorát z Oxfordu jen oba prezidenti předválečného Československa Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš a poté jejich nástupce Václav Havel. Spolu s Tomášem Halíkem dnes obdržel čestný doktorát například nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman, lord Mance, soudce Nejvyššího soudu Spojeného království, japonský architekt Kazuyo Sejima, hlavní designér Applu Jonathan Ive či estonský skladatel Arvo Pärt.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)