Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Radkovský pomáhá klientům i zaměstnancům charity

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 28. června 2016 18:54
Biskup Radkovský pomáhá klientům i zaměstnancům charity

František Radkovský
Autor: cirkev.cz

Plzeň - Emeritní plzeňský biskup František Radkovský, který dříve víc než dvacet let stál v čele plzeňské diecéze, se po nástupu nového biskupa začal věnovat práci v Diecézní charitě Plzeň (DCHP). Jako její prezident má na starosti zejména duchovní rozměr, pomoc a podporu zaměstnanců i klientů charity, řekl včera novinářům. Služeb diecézní charity využívají ročně v Plzeňském a Karlovarském kraji tisíce lidí v pobytových, terénních, krizových, poradních a intervenčních programech.

Pracovníci charity, kteří se setkávají s pohnutými lidskými osudy, neštěstím, zoufalstvím, bídou a nemocemi klientů, potřebují sami povzbuzení, které rozdávají. "Když mají neustále sloužit a vydržet v takové 'vydanosti' lidem, být k nim vlídní a trpěliví, není to vždycky tak moc jednoduché. Aby to tihle pracovníci dokázali v pohodě a vnitřní síle, potřebují ji také nabírat," řekl Radkovský.

Šestasedmdesátiletý emeritní biskup tak ve všední dny pracuje pro charitu, o víkendech pomáhá svému nástupci diecéznímu biskupovi Tomáši Holubovi. Oba biskupové se dělí o účast na nejrůznějších akcích, slavnostech, poutích a slouží sváteční bohoslužby po celé diecézi.

Radkovský původně uvažoval o tom, že až opustí pozici diecézního biskupa, půjde sloužit do nějaké farnosti jako farář. K práci u DCHP ho přemluvil její ředitel Jiří Lodr. "Otec biskup František má velké charisma a já jsem si moc přál, aby to velké charisma mohli zažít i pracovníci charity. Je to velká rodina, celkem kolem 650 lidí, kteří potřebují povzbuzení, energii," řekl Lodr.

Radkovský se tak věnuje v osobních rozhovorech, setkáních a debatách pracovníkům charitních služeb. Na rozdíl od ředitele Lodra, který má na starosti především organizační, provozní či finanční záležitosti DCHP, prezident se může věnovat duchovní náplni. Není přitom tak podstatné, že velká část klientů i mnozí pracovníci charity nejsou věřící křesťané. "Ale i ti potřebují povzbuzení, protože cítí, že ty křesťanské zásady a hodnoty jsou všeobecně lidské hodnoty. Jako kněz v tomto jsem byl formován a vzdělán, abych to dělal a doprovázel," dodal Radkovský.

Diecézní charita Plzeň loni zastřešila provoz 53 registrovaných služeb, 17 neregistrovaných služeb, dva humanitární projekty a osm charitních šatníků. Zřizuje například zařízení pro seniory, pro matky s dětmi v nouzi, pro lidi bez domova, poradnu pro cizince a uprchlíky, pečovatelské služby, terapeutické dílny, sociální rehabilitace a další služby.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 134)