Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ozbrojenci ve Francii napadli kostel, k činu se hlásí IS

Ze světa / vlu / ČTK / 26. července 2016 18:50
Ozbrojenci ve Francii napadli kostel, k činu se hlásí IS

Kříž - ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Paříž - Dva ozbrojenci dnes zavraždili faráře v kostele v severní Francii a zranili další tři lidi, než je policie zastřelila. Jedna ze zraněných osob je v kritickém stavu. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Podle prezidenta Françoise Hollandea je Francie ve válce s teroristy a bude proti nim bojovat všemi prostředky.

Muži ozbrojení noži vtrhli do kostela v Saint-Étienne du Rouvray jižně od města Rouen během dopolední mše. Jako rukojmí vzali faráře, dvě jeptišky a dva věřící, kteří v té době v kostele byli. Útočníci faráři zabili a zranili další tři rukojmí.

Další jeptišce se podařilo utéct a přivolat policii. Ta oba pachatele zastřelila do 40 minut od ohlášení útoku. Podle Hollandea jen rychlý policejní zásah zabránil ještě horší bilanci zločinu.

K útoku se přihlásil Islámský stát, který oba útočníky označil za své vojáky. "Provedli operaci v reakci na výzvu útočit na země křižácké koalice," uvedl o dvojici útočníků IS prostřednictvím své agentury Amak. IS opakovaně vyzývá své stoupence, aby prováděli atentáty v zemích, které se zapojily do boje proti jeho pozicím v Sýrii a v Iráku.

Hollande dnešní událost označil za "zločinný teroristický útok", který je dalším důkazem toho, že Paříž je ve válce s IS. Francie podle něj bude bojovat proti teroristům všemi prostředky, nenechá se zlomit a teroristé nepřipraví zemi o svobodu.

Útok v kostele odsoudil Vatikán, který ho označil za barbarský čin. „Je to další strašná zpráva, která se bohužel řadí do řetězce násilností, které nás v těchto dnech zasáhly a zapříčinily nesmírnou bolest a znepokojení. Sledujeme situaci a čekáme na další informace, abychom lépe porozuměli tomu, co se stalo. Papež je o všem informován a účastní se na bolesti a zděšení, vyvolaným tímto absurdním násilím. Zásadně odsuzuje jakoukoli formu nenávisti a modlí se za všechny postižené. Jsme obzvláště ohromeni tím, že se ono hrůzné násilí odehrálo v kostele, na posvátném místě, kde se hlásá Boží láska, vedlo k barbarské vraždě kněze a postihlo další věřící. Jsme nablízku francouzské církvi, rouenské diecézi, zasaženému společenství a francouzskému národu,“ řekl mluvčí Vatikánu Federico Lombardi. Papež František podle něj vyjádřil bolest a zděšení  vyjád a odsuzuje všechny formy nenávisti.

Čin odsoudil i nejyvšší představitel české katolické církve Dominik Duka. Podle pražského arcibiskupa není kostel místem pro násilné prosazování vlastní vůle: „Jednáním útočníků ze Saint-Etienne-du-Rouvray se stáváme svědky nebezpečného precedentu. Kostel, natož pak bohoslužba nikdy nebyla a není místem pro demonstraci, aktivismus, ani jiné násilné prosazování své vůle. Je to místo setkání s Pánem, odkazem víry našich otců a místem slavení eucharistie. Odsuzuji jednání útočníků ze Saint-Etienne-du-Rouvray a modlím se za věřící z ranní bohoslužby, za jejich život a zdraví.“

Agentura AFP s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování napsala, že jednoho z útočníků delší dobu sledovala policie. Muž se loni snažil dostat přes Turecko do Sýrie a po návratu do Francie byl vyšetřován pro podezření z udržování vztahů s teroristickou organizací. Musel nosit elektronický náramek kvůli sledování jeho pohybu.

Vyšetřovatelé pátrají po tom, zda dvojice útočníků neměla společníky. Francouzská policie podle agentury AP odpoledne zadržela v souvislosti s útokem jednoho člověka, podrobnosti o zatčení ale neupřesnila.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)