Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Francii byl o Velikonocích pokřtěn rekordní počet katechumenů

Ze světa / opkm / Vlastní zpráva / 7. dubna 2024 23:02
Ve Francii byl o Velikonocích pokřtěn rekordní počet katechumenů

Ilustrační foto: starokřesťanská mozaika v italské Ravenně
Autor: pixabay.com

Paříž - V letošním roce opět stoupá počet katechumenů, což potvrzuje trend, který ve Francii trvá již deset let, píše internetový časopis Aleteia a klade si otázku, kdo jsou lidé pokřtění o letošních Velikonocích.

Podle údajů Národní služby pro katechezi a katechumenát (SNCC) bylo o velikonoční noci nebo ráno jen v rámci katolické církve pokřtěno 7 135 dospělých a nejméně 5 000 mladistvých. To je o 30 % více než v roce 2023, který byl již tak výjimečný a oproti roku 2022 zaznamenal nárůst o 28 %. Ačkoli se tento nárůst potvrzuje napříč všemi věkovými skupinami, nejvíce se týká mladých lidí. Více než třetina budoucích nově pokřtěných křesťanů je ve věku 18 až 25 let. A to nepočítáme teenagery: jejich počet oproti roku 2023 vyskočil dokonce o více než 50 %. Roste také počet středoškoláků, i když stále převažují žáci středních škol.

Stále více lidí se nechává pokřtít ve venkovských oblastech, přibývá i pokřtěných z nenáboženského zázemí

Jak magazín Aleteia dále uvádí, stále více pokřtěných v roce 2024 pochází z venkova. Přestože pouze 29 % z nich pochází z venkovských oblastí, právě diecéze Saint-Claude v Juře zaznamenává největší nárůst počtu katechumenů v celé Francii: z 8 katechumenů v roce 2023 na 27 v roce 2024, tedy o 200 % více za jediný rok.

Ve Francii byl o Velikonocích pokřtěn rekordní počet katechumenů

Ilustrační foto: kaple Notre Dame du Haut ve francouzském Ronchamp od slavného architekta Le Courbusiera

„Stále mladší a stále častěji z venkova“; zásadní trend, který dobře ilustruje diecéze Digne v Provence. Ke křtu tam míří ne méně než 14 dospívajících, přestože diecéze má pouze dvě střední školy. „Mnozí z nich se ptají na hluboké otázky a hovoří spolu,“ vysvětluje Catherine Chevalierová, ředitelka SNCC. „Je v tom kolektivní aspekt, ale není v tom nic povrchního, protože katechumenát umožňuje lidem skutečně dozrát ve svém myšlení. Je to překvapení, které biskupové neumějí vysvětlit, ale naplňuje je úžasem,“ dodává Chevalierová.

Profil katechumenů se mění i v jiných ohledech, zejména pokud jde o rodinné a náboženské zázemí. Zatímco 61 % nově pokřtěných křesťanů pochází z křesťanského prostředí, stále více jich pochází z nevěřících rodin. Letos tvoří dokonce čtvrtinu katechumenů, zatímco v roce 2023 to bylo jen 11 % nově pokřtěných křesťanů. 

„Radostné překvapení“

Tváří v tvář takové dynamice se pozorovatelům nabízí jediná otázka: Jak si lze tuto neuvěřitelnou aktuálnost katechumenátu vysvětlit? „Pokud jsme si mysleli, že prudký nárůst počtu katechumenů v posledních letech byl důsledkem dohánění poklesu křtů během Covidu, letošní čísla naznačují něco jiného. Tento nárůst je zásadním trendem,“ potvrzuje Catherine Chevalierová. Podle ní jde spíše o efekt odrazu od Covidu než o dohánění. Pro některé zájemce o křest byl Covid dokonce výchozím bodem jejich cesty. „Pro mnohé to byl velmi důležitý čas k zamyšlení, zejména kvůli osamělosti a obavám z existenciálních otázek. Říkají, že jejich víra jim v té době byla zdrojem, ale je těžké odpovědět na otázku, proč takový nárůst,“ dodává ředitelka SNCC.

Francouzští biskupové hovoří o „radostném překvapení“, které nemusí nutně souviset s pastorační činností. Bůh je na prvním místě, „usmívá se“, často je to výsledek vnitřního volání. Toto vnitřní volání může zaznít při setkáních, zejména s kněžími, nebo prostřednictvím krásy našeho náboženského dědictví. Kříž při bohoslužbě, světlo ve vitrážích, ticho a atmosféra kostela,“ domnívají se biskupové podle zpravodajství portálu Aleteia.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 120)