Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František na svátek Křtu Páně pokřtil v Sixtinské kapli 16 dětí

Ze světa / / ČTK, vaticannews / 7. ledna 2024 18:37
Papež František na svátek Křtu Páně pokřtil v Sixtinské kapli 16 dětí

Ilustrační foto: voda, křest
Autor: Flickr.com / Steve Johnson / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes v Sixtinské kapli pokřtil 16 kojenců. Křesťané si připomínají svátek Křtu Páně, kterým se uzavírají oslavy Vánoc, a papež při této příležitosti pravidelně zve rodiče s novorozenými dětmi do Apoštolského paláce, kde se obřad odehrává ve slavnostních kulisách pod freskami vytvořenými Michelangelem, napsala agentura AP.

"Dnes slavíme Křest Páně (srov. Mk 1,7-11). Odehrává se u řeky Jordán, kde Jan - nazývaný proto "Křtitel" - provádí obřad očišťování, který vyjadřuje závazek opustit hřích a obrátit se.  Lidé se jdou nechat pokřtít s pokorou, s upřímností, a jak říká liturgie, "s duší a nohama bosýma", a Ježíš tam jde také a zahajuje tak svou službu: dává tak najevo, že chce být nablízku hříšníkům, že přišel pro ně, pro nás všechny, kteří jsme hříšníci," řekl papež na úvod krátké promluvy.

Papež také rodiče ujistil, aby si nedělali hlavu s tím, pokud jejich děti budou během obřadu plakat, a matky vyzval, aby se nebály potomky nakojit, pokud budou mít hlad, napsala agentura ANSA. Křest ale nakonec proběhl v neobvyklém tichu.

Mnoho rodin přišlo do Vatikánu s dětmi slavnostně vystrojenými do křestních šatiček, jiní kojenci ale byli oblečení civilněji. Papež rodičům řekl, aby si datum křtu dobře pamatovali, protože je dnem, kdy se jejich potomci stali křesťany a může se slavit jako narozeniny.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)