Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Sinaji zastřelili křesťanského učitele, prý útočili islamisti

Ze světa / juml / ČTK / 16. února 2017 21:20
Na Sinaji zastřelili křesťanského učitele, prý útočili islamisti

Tevadros II., koptský papež
Autor: popetewadros.org

Káhira - Na severu Sinaje byl dnes zastřelen křesťanský učitel, který šel ráno do školy. Za útokem pravděpodobně stojí islámští radikálové. Napsala agentura AP s odkazem na egyptský bezpečnostní zdroj. Je to již druhá vražda křesťana za méně než týden.

Padesátiletého učitele Gamála Taufíka při cestě do školy v pobřežním městě Aríš střelili do hlavy dva muži na motorkách. Egyptský bezpečnostní zdroj, jehož AP nejmenovala, protože nebyl oprávněn komunikovat s novináři, řekl, že egyptské úřady z činu podezírají teroristy spřízněné s Islámským státem. Smrt učitele potvrdil ředitel školy, situaci ale komentovat odmítl.

V neděli v Aríši radikálové zastřelili veterináře. Koncem ledna zabili obchodníka. Oba muži byli koptští křesťané.

Koptové, kteří patří k nejstarším křesťanským komunitám na světě, tvoří asi 10 procent egyptské populace. Stávají se terčem islámských radikálů, kteří své útoky znásobili po svržení někdejšího islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013. Ten byl zvolen rok předtím za islamistické Muslimské bratrstvo. Armáda po Mursího svržení tuto organizaci zařadila mezi teroristické skupiny.

Na Sinaji operuje skupina Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2015 přísahali věrnost vůdci Islámského státu abú Bakrovi Bagdádímu. Tehdy skupina opustila svůj původní název Ansar Bajt al-Makdis. Přičítá se jí odpovědnost za zabití stovek lidí, především vojáků a policistů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)