Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Vatikánu se sešli dva papežové: katolický a koptský

Ze světa / kir / ČTK / 11. května 2023 9:31
Ve Vatikánu se sešli dva papežové: katolický a koptský

Tevadros II., koptský papež
Autor: popetewadros.org

Vatikán - Na vatikánském Svatopetrském náměstí ve středu vystoupili dva papežové - katolický papež František a papež Tavadros II. z egyptské koptské pravoslavné církve. Informovala o tom agentura Reuters.

Do černého hábitu oděný Tavadros byl čestným hostem Františkovy generální audience na deštivém Svatopetrském náměstí. Oba seděli blízko sebe a na závěr pronesli společné požehnání.

Sedmdesátiletý Tavadros je ve Vatikánu u příležitosti 50. výročí prvního setkání římského a koptského papeže, které se uskutečnilo v roce 1973 mezi jejich předchůdci Šenudou III. a Pavlem VI.

František ve svém pozdravu Tavadrosovi vzpomněl na 20 egyptských koptů, kteří byli v roce 2015 uneseni a sťati teroristy z Islámského státu na pláži v Libyi. Islamisté tehdy zveřejnili video z hromadné vraždy, na němž se muži před smrtí modlili k Ježíši Kristu. "Mučedníci koptské církve jsou i naši," řekl 86letý František.

Koptská pravoslavná církev patří do skupiny starobylých východních církví, kvůli věroučné roztržce s Konstantinopolí se osamostatnila v 5. století. Její přívrženci tvoří asi desetinu jinak převážně muslimské populace Egypta. Opakovaně se stávají terčem útoků islamistických radikálů, kteří je považují za kacíře.

Tavadros se má ve čtvrtek setkat s Františkem i soukromě. Navštíví také vatikánské oddělení, které podporuje jednotu křesťanů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)