Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Prezident Zeman se nezúčastní Vlkova pohřbu, pošle jen věnec

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK/red / 20. března 2017 18:24
Prezident Zeman se nezúčastní Vlkova pohřbu, pošle jen věnec

Prezident Miloš Zeman
Autor: ČTK

Praha - Prezident Miloš Zeman se nezúčastní sobotního pohřbu bývalého českého primase a pražského arcibiskupa Miloslava Vlka, pošle jen smuteční věnec. Prezident není pokrytec a zaslání věnce je dostatečným vyjádřením úcty, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Kardinál Vlk Zemana v minulosti několikrát kritizoval. Na neúčast prezidenta na pohřbu dnes upozornil Radiožurnál.

Pohřeb kardinála, který stál skoro 20 let v čele české katolické církve, se uskuteční v sobotu dopoledne v Chrámu sv. Víta na Pražském hradě. "Pan prezident zašle na pohřeb smuteční věnec prezidenta republiky, což je dostatečné vyjádření úcty k zesnulému," uvedl Ovčáček na dotaz, zda se Zeman pohřbu zúčastní. "Pan prezident není pokrytec jako někteří politici, kteří vydávají tklivá prohlášení, a přitom zcela nedávno pořádali billboardové kampaně proti církvi," dodal mluvčí.

Zřejmě tím myslel sociální demokraty, kteří v minulosti i za pomocí billboardů kritizovali církevní restituce a požadovali jejich revizi.

Vlk Zemana v minulosti kritizoval, naposledy na podzim za okolnosti neudělení vyznamenání někdejšímu osvětimskému vězni Jiřímu Bradymu, příbuznému ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Bývalý pražský arcibiskup kvůli tomu vyzval k neúčasti na ceremoniálu 28. října na Pražském hradě. Tehdy také uvedl, že lidé by v budoucnu měli lépe vybírat kandidáty na prezidenta. Vlk rovněž ostře kritizoval dohodu mezi Pražským hradem a katolickou církví o majetkovém vyrovnání, označil ji za protizákonnou a protiústavní.

Lítost nad úmrtím někdejšího českého primase vyjádřila o víkendu řada politiků, představitelů církevního života a dalších osobností. Ocenili jeho zásluhy na porevoluční obnově katolické církve nebo jeho statečnost v době komunismu, kdy musel tajně sloužit mše a živil se jako myč oken. Zeman se prostřednictvím svého mluvčího omezil na větu, že "odešel člověk hluboké víry a pevných, nekompromisních názorů". Vlk zemřel po těžké nemoci 18. března ve věku 84 let.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)