Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pravoslavní slaví Velikonoce společně se západními křesťany

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 16. dubna 2017 9:18
Pravoslavní slaví Velikonoce společně se západními křesťany

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Moskva, Jezdovice (Jihlavsko) -

Protože pravoslavná církev nepřijala gregoriánskou reformu kalendáře a používá stále juliánský kalendář, většinou slaví Velikonoce v jiném termínu než katolická a další západní církve. Pravoslavné Velikonoce se slaví většinou o týden později. V letošním roce se výpočet Velikonoc shodl podle obou kalendářů a tak celý svět je slaví společně. Hned po zavedení gregoriánského kalendáře nastala první shoda již v roce 1583. Jak se v průběhu staletí zvětšuje rozdíl mezi oběma kalendáři, nastává shoda čím dál tím méně. Naposledy se tak stane v roce 2698, kdy bude společná Velikonoční neděle 24. dubna dle gregoriánského kalendáře. To bude rozdíl mezi oběma kalendáři již 18 dnů.

Datum pravoslavných Velikonoc se zpravidla liší od západního kalendáře i proto, že pravoslaví dodržuje výnos prvního všeobecného křesťanského koncilu z roku 325, že Velikonoce nesmí být slaveny před jarní rovnodenností společně s židovským svátkem Pesach. Podle západního kalendáře ale Velikonoce na stejné datum s Pesachem nebo i před něj mohou připadnout. 

Velikonoce slavily miliony ortodoxních Rusů, vojáci dostali kulič

Pravoslavní slaví Velikonoce společně se západními křesťany

Ilustrační foto: katedrála sv. Izáka v Petrohradě
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Více než 4,3 milionu věřících se v noci na dnešek v pravoslavných chrámech po celém Rusku zúčastnily velikonočních obřadů. Nad bezpečností svátků dohlíželo na 90.000 strážců pořádku, včetně 7000 kozáků, uvedla dnes agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo vnitra. Jen v Moskvě zavítalo do kostelů na milion věřících.

Podle ministerstva se v noci na dnešek odehrálo více než 11.000 bohoslužeb a dalších obřadů ve více než 7000 ruských měst a obcí. Ty v hlavním chrámu země, moskevské katedrále Krista Spasitele, sloužil patriarcha Kirill, hlava ruské pravoslavné církve. Tradičně se zúčastnili i nejvyšší státní představitelé, prezident Vladimir Putin a premiér Dmitrij Medveděv. Ještě dříve speciální let přepravil do Moskvy svatý oheň z Jeruzaléma.

Velikonoce slavili i ruští vojáci v Sýrii. Ti dostali ke snídani mimořádnou zásilku 3000 velikonočních moučníků, zvaných kulič, které vysvětil patriarcha Kirill, než je v Moskvě naložili do transportních letadel 

Pravoslavné Velikonoce na Moravě

Bohoslužbami oslavili v noci na neděli pravoslavné Velikonoce farníci pravoslavného chrámu sv. Jana Šanghajského a Sanfranciského v Jezdovicích u Třeště. Oslavy začaly už ve čtvrtek první svatou liturgii. Na Velký pátek večer si věřící připomněli Spasitelovo ukřižování bohoslužbou. Letos byly velikonoční oslavy v Jezdovicích ozvláštněny nebývalým množstvím křtů. ČTK to řekl duchovní jezdovické farnosti Vladimír Jeremiáš Cvak.

Křest absolvovalo v noci ze soboty na neděli šest dospělých a tři děti. "Na poměry naší malé farnosti jde o významný počet křestních obřadů," připustil Cvak.

Samotná připomínka Kristova vzkříšení se odehrála o půlnoci. Věřící za zpěvu velikonočních hymnů obešli se svícemi a ikonami chrám. Na půlnoční a jitřní bohoslužbu navázala slavnostní svatá liturgie s eucharistií. "Bývá zvykem, že na této liturgii přichází co nejvíce farníků ke svatému přijímání," uvedl Cvak.

Pravoslavným Velikonocům předchází dlouhé období přísného půstu. Podle církevních pravidel se věřící zdržují od všech jídel živočišného původu, výjimku mají pouze děti a nemocní. Zároveň se toto období vyznačuje maximálním duchovním soustředěním a modlitbou, aby bylo skutečnou přípravou na největší svátek v roce.

Jezdovická farnost patří k Řecké pravoslavné starostylní církvi. Jde o zhruba deset procent pravoslavných Řeků, kteří nepřijali kalendářní reformu a účast řeckého pravoslaví v ekumenickém hnutí. Misie pro Českou republiku má dnes chrámy v Jezdovicích, Velkém Meziříčí a v Praze.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 94)