Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Právníci jsou zdrženliví k trestání podpory nenávistné ideologie. Návrh SPD považují za nadbytečný

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 7. května 2018 8:40
Právníci jsou zdrženliví k trestání podpory nenávistné ideologie. Návrh SPD považují za nadbytečný

Ilustrační foto: Alegorie spravedlnosti
Autor: Wikipedia.org / Mylius / Creative Commons

Praha -

Odborníci z řad právníků se stavějí zdrželivě až odmítavě ke kriminalizaci podpory a propagace nenávistné ideologie, jak navrhuje hnutí SPD Tomia Okamury. Podobně jako některým poslancům se jim nelíbí, že novela trestního zákoníku reaguje na konkrétní soudní případ, který navíc ještě neskončil pravomocným verdiktem. Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal navíc soudí, že předloha SPD je v rozporu s listinou práv a svobod, když stát by neměl žádnou ideologii potlačovat.

Předkladatelé z řad SPD argumentují případem bývalého předsedy pražské muslimské obce Vladimíra Sáňky, kterého soud předloni v září nepravomocně zprostil obžaloby za šíření radikální islámské knihy. Pražský městský soud posléze osvobozující rozsudek zrušil a vrátil ho obvodnímu soudu.

"Na rozsudek by nemělo být takovým způsobem reagováno," uvedl minulý týden na semináři v dolní komoře Šámal, podle kterého je návrh SPD s ohledem na pokračující soudní řízení předčasný. Na rozdíl od poslanců SPD je Šámal přesvědčen o tom, že mezera v trestním zákoně není, když jsou postižitelné navazující projevy nenávistné ideologie. Podle předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy se trestní právo bez nové skutkové podstaty obejde. Upozornil na to, že ideologie je obecný pojem a ani experti se neshodují na jeho vymezení. Jan Lata z Nejvyššího státního zastupitelství míní, že rozšiřování škály verbálních trestných činů o další může přinést více škody než užitku.

Rovněž sněmovní zpravodajka novely Helena Válková (ANO) a předseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) pokládají za problematické, že novela reaguje na konkrétní případ. "Spíše se kloním ke stanovisku: počkejme, až se to dosoudí," řekl Benda. Podle Válkové neberou poslanci SPD v úvahu některé související skutkové podstaty trestných činů, které by bylo možné využít.

Předlohu za předkladatele hájil Jiří Kobza (SPD), podle kterého míří na islám i na další ideologie, které by mohly vzniknout a šířit se. Hlasatelé těchto ideologií podle něho budou vědět, že mohou porušit zákon. "Novela není reakce na soud, rozsudek upozornil na jistou mezeru v trestním zákoníku," tvrdil Kobza.

Navrhovanou kriminalizaci podpory a propagace nenávistné ideologie Sněmovna v úvodním kole podpořila, Piráti s návrhem na zamítnutí neuspěli. Předloha nyní posuzuje ústavně-právní výbor. Se stejným návrhem přišli poslanci SPD v minulém volebním období, Sněmovna o něm tehdy do voleb nerozhodla.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)