Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Dolních Břežanech otevře pražské arcibiskupství luxusní hotel

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 18. července 2018 7:32
V Dolních Břežanech otevře pražské arcibiskupství luxusní hotel

Zámek v Dolních Břežanech
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Dolní Břežany (u Prahy) - Čtyřhvězdičkový hotel Chateau Clara Futura v Dolních Břežanech u Prahy, který vznikl rekonstrukcí tamního zámku, se otevře 20. září. Pražské arcibiskupství, které je vlastníkem areálu, do oprav investovalo kolem 250 milionů korun. Práce jsou v závěrečné fázi, ukládáním archiválií do makovice věže dnes skončila oprava střech. Kolaudace je plánována na 16. srpna a začátkem září by mělo být předáno do užívání interiérové vybavení.

"Předpokládáme, že naší klientelou budou vědci ze zahraničí, kteří jezdí provádět svá měření a výzkumy do zdejších vědeckých center," uvedl Jan Balák z arcibiskupství. Hotel s 41 dvoulůžkovými pokoji, zastřešeným atriem s lobby barem, restaurací, salonky a kaplí bude otevřen i běžným turistům nebo firmám. Kaple má být využívána také pro svatební obřady.

Kardinál Dominik Duka dnes spolu se starostou Dolních Břežan Věslavem Michalikem (STAN) do pozlacené makovice vsunuli zacínovaný tubus s poselstvím budoucím generacím. Šlo o latinsky i česky psané listiny s údaji o historii zámku a jeho opravách, ukázky platidel od protektorátu po současnost nebo aktuální denní tisk. Nechyběly pamětní plaketa Dolních Břežan, obrázek svatého Václava, růženec, pamětní medaile s reliéfem svatého Vojtěcha nebo portrétní fotografie někdejšího pražského arcibiskupa Františka Kordače, který na břežanském zámku pobýval na sklonku svého života, a posledního arcibiskupa před záborem zámku Josefa Berana.

Duka připomněl, že rekonstrukci budovy předcházel prodej zničeného panského dvora. "Protože z restitučních peněz by pražské arcibiskupství nikdy nemohlo tento projekt realizovat," dodal. Stavebníci poté makovici i s tubusem vynesli do opravené věže.

Renesanční dvoupatrová budova zámku stojí na místě dřívější tvrze. Počátkem 18. století ji koupil pražský arcibiskup Ferdinand hrabě Khünburg. Od té doby sloužil objekt jako ekonomicko-správní centrum dolnobřežanského panství, které bylo ve vlastnictví arcibiskupství. V roce 1945 byly pozemky s budovami zabrány státem. Po znárodnění zámek spravovalo deset let ministerstvo zemědělství, poté asi rok ministerstvo národní obrany, po něm do roku 1992 ministerstvo vnitra. V 70. letech byly u zámku postaveny ubikace a cvičné prostory pro příslušníky ministerstva vnitra, pohotovostní pluky a takzvané červené barety nasazené 17. listopadu 1989 proti demonstrantům na Národní třídě.

Před rokem 1989 byla v zahradě a parku postavena benzinová pumpa, garáže, sklady či střelnice. V rámci restitucí mnohé pozemky a stavby včetně zámku získala církev zpět.

Pražské arcibiskupství spolupracuje s obcí na jejím rozvoji. Díky tomu vzniklo v Dolních Břežanech nové náměstí, obec získala pozemky pro nový hřbitov a spolu s arcibiskupstvím připravila lokalitu k výstavbě rodinných domů. Spolupráce umožnila i výstavbu laserových vědeckých center ELI a HiLase. Arcibiskupství v Břežanech nedávno také vybudovalo administrativně-technologické centrum pro japonskou firmu Rigaku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)