Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Přeštičtí evangelíci staví stacionář pro postižené a seniory

Kraje: Plzeňský / vlu / ČTK / 19. září 2018 22:53

Přeštice (Plzeňsko) - Denní stacionář pro 20 zdravotně postižených lidí a seniorů staví přeštičtí evangelíci. Kapacita současného stacionáře už totiž nestačí zájmu klientů. Nový objekt, který roste za 26 milionů korun na farní zahradě, bude mít dvojnásobnou kapacitu. Na stavbu přispěje 20 miliony korun EU, spřátelené evangelické sbory z Německa, Švýcarska a Čech poslaly 5,5 milionu korun, půl milionu korun musí obstarat přeštičtí evangelíci. Pomoci má například benefiční koncert, který se koná 25. září v Plzni, sdělil dnes ČTK farář Jan Satke.

První stacionář Kristián vznikl na faře v Přešticích loni v lednu. Má kapacitu deset míst a jeho klienty jsou především senioři ve věku od 70 do 90 let. Přes den jsou v zařízení a večer odcházejí domů. „Ve farním domě provozujeme řadu aktivit. Funguje u nás například mateřské centrum nebo klub pro děti a mládež Royal Rangers. Když jsme přemýšleli, co dalšího podniknout, zmínila jsem denní stacionář. Ze své praxe jsem věděla, jak jsou rodiny nešťastné, když nemohou o svého blízkého pečovat a zároveň chodit do zaměstnání,“ řekla ředitelka a zakladatelka stacionáře Michaela Cimická. Služby, která v sedmitisícových Přešticích chyběla, se ujal evangelický sbor.

V novém objektu, který se od května staví, bude v suterénu společenská místnost, která bude fungovat i jako jídelna a kavárna. První patro nabídne ergoterapeutické dílny a podkroví klidovou zónu pro odpočinek. Chybět nebude terasa a plány počítají také s multifunkčním prostorem pro zhruba 70 lidí. Přes týden z něj bude další společenská místnost, v neděli se změní v kapli. „Prostornějšího a kvalitnějšího zázemí se nemůžeme dočkat. Už teď se nám ale přihlásilo víc lidí, než kolik jich můžeme přijmout. Pořád chceme zůstat zařízením s rodinnou atmosférou a mít na všechny dostatek času,“ dodala Cimická.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)