Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Hradě začne výstava velkoformátových snímků s námětem víry

Kraje: Praha / / ČTK / 26. listopadu 2018 22:55
Na Hradě začne výstava velkoformátových snímků s námětem víry

Jiřský klášter na Pražském hradě
Autor: Wikipedia.org / Rémi Diligent / Wikimedia Commons

Praha -

V Mladotově domě Pražském hradě  začne výstava Katedrála a živá setkání. Představí výběr nejlepších fotografií pořízených v uplynulém roce v rámci fotografického projektu Člověk a víra. Ten sdružuje okolo 140 fotografů z celé České republiky, kteří dlouhodobě dokumentují náboženský život, církevní tradice a projevy křesťanské víry v české společnosti. Výstava je putovní, po premiéře v Praze ji mohou zhlédnout zájemci v ostatních diecézích.

Vernisáž bude dnes v 17:00 v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha a poté v Mladotově domě ve Vikářské uličce. Před otevřením výstavy pražský arcibiskup Dominik Duka udělí v katedrále přítomným fotografům požehnání.

Fotografie pořízené v rámci projektu jsou zpřístupněny široké veřejnosti. Hlavním výstupem projektu je jedna z největších profesionálních církevních fotografických databank na světě, uvádějí pořadatelé. Výběr nejlepších snímků každoročně prezentuje putovní výstava 120 velkoformátových fotografií, která začíná v adventním období.

Fotografický spolek Člověk a Víra začal vznikat v roce 2011. Jeho prvním cílem bylo rozvíjet křesťanskou fotografii, protože podle jeho členů byla do té doby opomíjený žánr, a přispívat ke kultivaci chování fotografů během církevních obřadů. Spolek zahajoval v Praze se třemi fotografy, rychle se však rozvíjel, a tak v současné době působí už více než stovka členů ve věku od 15 do 75 let po celé ČR.

Spolek spolupracuje s jednotlivými biskupy v jejich diecézích, je partnerem řady řeholních společenství, náboženských organizací i farností. Dokumentuje všechny důležité události v církevním prostředí v ČR s občasným přesahem do dalších zemí. Zakladatel spolku Roman Albrecht je osobním fotografem kardinála Dominika Duky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)