Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kostel svatého Mořice prochází velkou rekonstrukcí, včetně varhan

Kraje: Olomoucký / juml / ČTK / 17. prosince 2018 17:35
Kostel svatého Mořice prochází velkou rekonstrukcí, včetně varhan

Varhany v katedrále sv. Mořice
Autor: Wikipedia.org / Michal Maňas / Wikimedia Commons

Olomouc - Kostel svatého Mořice v centru Olomouce prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Kostel již zahalilo lešení a řemeslníci budou na jeho opravě pracovat až do konce roku 2021. Projekt rekonstrukce zahrnuje novou fasádu, obnovu pater a schodiště ve velké věži. Součástí rozsáhlých oprav je i rekonstrukce slavných varhan. Náklady jsou v celkové hodnotě 123 milionů korun, převážná část peněz je hrazena z evropských dotací. Provoz kostela není omezen, řekl dnes ČTK mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

"Projekt zahrnuje stavební a restaurátorskou obnovu konstrukcí celého obvodového pláště kostela sv. Mořice, které jsou v havarijním stavu, a stavební a restaurátorskou obnovu vnitřních prostor jižní středověké věže, vložení chybějících podlahových konstrukcí věže a její následné zpřístupnění veřejnosti," uvedl Gračka.

Součástí rekonstrukce bude také větší zabezpečení vyhlídkové věže, která je nyní uzavřena. Přidáno bude nové zábradlí a na celé stavbě bude instalován nový monitorovací a zabezpečovací systém, doplnil Gračka. Gotická věž chrámu je oblíbena kvůli krásnému výhledu na centrum města, ale v posledních letech ji vyhledávali také sebevrahové.

Ve věži bude po rekonstrukci podle arcibiskupství instalována nová expozice s názvem Kostel svatého Mořice v Olomouci v průběhu věků. "Tím vznikne nový návštěvnický okruh, kdy návštěvník bude vycházet nahoru interiérem věže s novou expozicí, v případě zájmu vystoupá na vyhlídku na věži a následně sejde dolů zrestaurovaným dvojitým točitým schodištěm," dodal mluvčí arcibiskupství.

Důležitou částí projektu je obnova vzácných Englerových varhan. Varhany, jejichž jádro tvoří barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera, prošly velkou opravou naposledy před půl stoletím. "Je vypsáno výběrové řízení, které by se mělo ukončit v polovině ledna," řekl dnes ČTK farář kostela František Hanáček. Náklady na opravu již dříve odborníci odhadovali na desítky milionů korun. Jde o jedno z mála dochovaných děl Englera, který je považován za zakladatele slezského varhanářství. Po rozšíření jsou varhany největší v tuzemsku a patří i k největším ve střední Evropě.

Rekonstrukce kostela bude po celou dobu nepřetržitě zaznamenávána. Z těchto záznamů pak podle zástupců olomouckého arcibiskupství vzniknou tři krátké filmové dokumenty s časosběrným zobrazením postupů prací, což bude efektní nejvíce u varhan. Filmové dokumenty návštěvníci uvidí v budované expozici v prostorách jižní středověké věže, dodal Gračka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)