Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel bývalý předseda Židovské obce Brno Fried. Rozloučení je dnes v Třebíči

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, ZTIS / 4. června 2019 11:10
Zemřel bývalý předseda Židovské obce Brno Fried. Rozloučení je dnes v Třebíči

Pavel Fried
Autor: http://www.ztis.cz

Brno - Ve věku 88 let zemřel v neděli bývalý předseda Židovské obce Brno Pavel Fried. ČTK to řekl současný předseda obce Jáchym Kanarek. Fried jako dítě prošel ghettem v Terezíně, kde zemřely tisíce lidí. Část jeho rodiny zahynula v plynových komorách v Osvětimi. Rozloučení se zesnulým se koná dnes 4. června v 16,30 hod. na židovském hřbitově v Třebíči. 

Fried se narodil 13. června 1930 v Třebíči v rodině obchodníka. V roce 1942 byl deportován do Terezína, kde strávil tři roky. Fried a jeho rodiče válku přežili, jeho starší sestra s manželem a další příbuzní zahynuli v Osvětimi.

Po válce Pavel Fried musel narukovat na vojnu k Pomocnému technickému praporu (PTP), protože jeho tatínek byl živnostník. V rámci PTP pracoval na vojenských stavbách, stavěl například letiště v Plzni nebo Čáslavi.

Byl několik let v představenstvu brněnské židovské obce a osm let jejím předsedou. Fried se stal také čestným občanem města Třebíče, zastupitelé tím ocenili jeho úsilí věnované obnově a zachování židovských tradic.

Friedovy zásluhy z posledních let připomněl bývalý náměstek brněnského primátora Matěj Hollan (Žít Brno). "Poznal jsem ho v roce 2015, který jsme nazvali Rokem smíření a jehož hlavním bodem bylo vyjádření lítosti nad divokým odsunem německy mluvících Brňáků po druhé světové válce v rámci takzvaného Pochodu smrti. Stál za tímto naším usmiřujícím gestem a hájil ho," uvedl Hollan.

Právě tuto sobotu se konala už poněkolikáté Pouť smíření, která je připomínkou poválečného pochodu. Účastníci pouti kopírují trasu pochodu z roku 1945, kdy muselo odejít z Brna kolem 20.000 německy hovořících lidí. Pouť jde ale v opačném směru z Pohořelic do Brna. Podle organizátorů akce tehdy cestu nepřežilo kolem 1700 lidí, počty se podle historiků se různí.

Hollan připomněl, že na základě Friedova podnětu město postavilo v běloruském Minsku na místě velkého koncentračního tábora památník Židů umučených za druhé světové války. "Česko tam nemělo jako poslední stát v Evropě, z něhož byli Židé do Minsku deportováni, žádnou připomínku," uvedl Hollan. Podle něj byl Fried velkým člověkem. "Šířil poselství odporu proti nenávisti a poselství tolerance až do svých posledních dnů. Jeho vnitřní síla byla mimořádná a o jeho odkaz je potřeba s úctou pečovat," dodal Hollan.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)