Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Senátoři STAN podali návrh na zrušení zdanění restitucí. Vláda rozhodne, zda se vstoupí do řízení

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 13. června 2019 23:15
Senátoři STAN podali návrh na zrušení zdanění restitucí. Vláda rozhodne, zda se vstoupí do řízení

Budova Ústavního soudu v Brně
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha -

Senátorský klub Starostů a nezávislých (STAN) podal návrh na zrušení zákona o zdanění církevních restitucí Ústavnímu soudu. Podepsalo jej všech 19 senátorů klubu. Už dříve podnět ke zrušení zákona podalo přes 40 senátorů z KDU-ČSL, ODS a dalších klubů a také poslanci. 

"Stojíme si za tím, že návrh na zrušení zákona Ústavnímu soudu může a musí být odůvodněn pouze neústavností zákona, porušením Ústavy, Listiny základních práv a svobod či mezinárodních úmluv, a nikoli ideologickými důvody, kterými z našeho pohledu 'lidovecký' návrh oplývá," poznamenal senátor a člen předsednictva STAN Zdeněk Hraba.

Podle STAN v jejich návrhu nejde jen o obranu církví. "My chceme hájit stanovisko, že nezáleží na tom, zda jde právě o církve, či jakéhokoliv občana nebo společenství," uvedl předseda strany Vít Rakušan. "Nejen církve a náboženské společnosti, ale celá společnost potřebuje důvěru v právo, důvěru v právní stát, důvěru v legitimní očekávání, že všichni, včetně a zejména státu, budou dodržovat a respektovat přijaté zákony a smlouvy na základě zákona platně uzavřené," doplnil Hraba. Na návrhu spolupracovali s dřívějším soudcem Ústavního soudu Stanislavem Balíkem.

Vláda v pondělí projedná, zda vstoupí do řízení před Ústavním soudem kvůli návrhu skupiny senátorů na zrušení zdanění finančních náhrad za majetek nevydaný církvím v restitucích. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) pokládá za stěžejní stanovisko ministerstva kultury, které doporučilo, aby vláda do řízení před Ústavním soudem vstoupila. Zároveň uvedla, že zdanění náhrady majetkové nebo nemajetkové újmy daní z příjmů není samo o sobě protiústavní.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)