Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ruští duchovní se v petici zastali uvězněných účastníků protestů. Vedení církve výzvu odsoudilo

Ze světa / kir / ČTK / 18. září 2019 23:06
Ruští duchovní se v petici zastali uvězněných účastníků protestů. Vedení církve výzvu odsoudilo

Ilustrační foto
Autor: Pixabay.com

Moskva -

Desítky duchovních ruské pravoslavné církve podepsaly petici, která žádá propuštění uvězněných účastníků nedávných demonstrací v Moskvě. Dnes o tom informovala agentura AP, podle níž se jedná o bezprecedentní případ podpory opozice ze strany církevních představitelů. Vedení ruské církve nicméně výzvu odsoudilo jako politickou deklaraci. Nesouhlas s rozhodováním soudů dala najevo také ruská nezávislá média.

V létě se protestů proti vyřazení části opozice z účasti v komunálních volbách v ruské metropoli účastnily tisíce lidí, úřady reagovaly rozsáhlým zatýkáním.

Duchovní označili za nespravedlivé nyní udělované několikaleté tresty vězení pro demonstranty i náhodné přihlížející a vyzvali ke zrušení rozsudků. "Soudní líčení nesmí mít represivní povahu, soudy nemohou být využívány jako prostředek k potlačování nesouhlasu, síla nesmí být použita s neodůvodněnou tvrdostí," uvádí se podle ruské redakce BBC v petici.

Například k trestům vězení v rozmezí dva až tři a půl roku byli začátkem září odsouzeni čtyři účastníci nepovolené demonstrace z 27. července. Podle soudů se provinili použitím síly proti policistům.

Svůj podpis pod petici, která byla zveřejněna v úterý večer, dosud připojilo 52 duchovních. Část z nich působí coby představitelé ruské pravoslavné církve v zahraničí. K petici je možné se připojit na sociálních sítích.

Vedení církve, která je považována za oporu prezidenta Vladimira Putina, ale podle agentury Interfax výzvu nepodpořilo. Zástupce šéfa církevního oddělení pro vztahy s veřejností a médii Vachtang Kipišidze označil petici za "de facto politickou deklaraci" a dodal, že boj s vládou nikdy nebyl a ani nebude posláním pravoslavné církve.

Šéfredaktoři nezávislých médií rádia Echo Moskvy, deníku Novaja Gazeta a televize Dožď podle agentury DPA vyzvali generálního prokurátora Jurije Čajku, aby prověřil rozhodování soudce Alexeje Krivoručka, který se v soudním procesu údajně vůbec nezabýval důkazy ve prospěch odsouzených účastníků demonstrací.

V pondělí byl za údajné zranění policisty při demonstraci ze 3. srpna odsouzen ke třem letům a šesti měsícům nepříliš známý herec Pavel Ustinov, který se na demonstraci podle svých slov ocitl náhodou. Široce sdílené video ze zatýkání ukazuje, že Ustinov v době zatčení stál s telefonem v ruce a odpor strážcům pořádku nekladl. Pod online petici na jeho propuštění se podle Interfaxu podepsalo za jediný den přes 100.000 lidí a před budovou úřadu ruského prezidenta se dnes na podporu Ustinova shromáždily desítky občanů.

Protestní akce v Moskvě vyvolalo rozhodnutí městské a po odvolání i ústřední volební komise zamítnout kandidaturu více než 50 opozičních politiků pro komunální volby konané 8. září. Důvodem byly údajné formální nedostatky při shromažďování podpisů potřebných k registraci.

Na prvních dvou nepovolených akcích 27. července a 3. srpna bylo zatčeno přes 2000 lidí. Účast na povolené demonstraci z 10. srpna, považované za největší za zhruba osm let, dosáhla kolem 50.000 lidí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)