Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel kněz Josef Mixa, sekretář kardinála Tomáška

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 27. října 2019 17:40
Zemřel kněz Josef Mixa, sekretář kardinála Tomáška

P. Josef Mixa
Autor: Pametnaroda.cz

Karlovy Vary - Dnes v 16:15 zemřel ve věku 94 let kněz Josef Mixa, informoval o tom na Twitteru plzeňský biskup Tomáš Holub.

„Před chvílí zemřel Otec Josef Mixa, úžasný a statečný kněz naší diecéze. Děkuji všem, kteří mu v posledních okamžicích jeho pozemského putování byli nablízku. Otče Josefe, přimlouvejte se tam nahoře za nás,“ napsal Holub.

Josef Mixa se narodil 8. srpna 1925 v Praze. Vystudoval Vysokou školu obchodní v Praze se zaměřením na zahraniční obchod a pracoval u komunálního podniku Autoopravny a posléze u Pozemních staveb. Do kněžského semináře byl po předchozím odmítnutí přijat až v roce 1961. Vysvěcen na kněze byl 27. června 1965 v Litoměřicích.

Od března roku 1968 až do podzimu 1973 působil jako sekretář biskupa a pozdějšího kardinála Františka Tomáška. Začátkem 70. let kolem sebe v kostele sv. Jana Nepomuckého na pražských Hradčanech shromažďoval velké živé společenství s účastí mnoha aktivistů tzv. podzemní církve a disentu.

V rámci komunistické perzekuce byl v říjnu 1973 přeložen do vesnice Stanovice u Karlových Varů. Po Sametové revoluci působil do roku 1996 jako děkan hlavního kostela v Karlových Varech.

Dne 7. srpna 2015 mu kardinál Dominik Duka udělil stříbrnou svatovojtěšskou medaili.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

8. 8. 2022 8:45 / AKTUALIZOVÁNO

V Římě zemřel slovenský kardinál Jozef Tomko

16. 2. 2021 12:02

Zemřel filosof a překladatel Jan Sokol

15. 1. 2021 11:15 / AKTUALIZOVÁNO

Zemřel jezuita Jan Rybář


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)