Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Itálii poprvé uzavřelo víc lidí svatbu na úřadě, než v kostele

Ze světa / kir / ČTK / 2. prosince 2019 9:54
V Itálii poprvé uzavřelo víc lidí svatbu na úřadě, než v kostele

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative commons

Řím -

V tradičně katolické Itálii loni poprvé uzavřelo více párů sňatek na radnici, než v kostele. Podle statistického úřadu bylo v roce 2018 civilních svateb 50,1 procenta. Ještě v roce 1970 se přitom na radnici brala jen necelá tři procenta snoubenců.

Tradice církevních svatebních obřadů panuje především na jihu země, kde se před oltářem stále bere 70 procent párů. Naproti tomu na bohatším severu se pro civilní obřad loni rozhodlo 64 procent budoucích novomanželů. Podle agentury DPA to odpovídá tomu, jak se vztah mladých Italů k církvi stává stále více vlažným. V průzkumu agentury Pew Research se v roce 2018 označilo za "silně věřící" 27 procent dospělých Italů, což bylo výrazně méně, než třeba v Polsku, Rumunsku či Řecku.

Ačkoli církevní sňatky v Itálii pomalu vycházejí z módy, svateb obecně přibývá. Loni si ano řeklo celkem 195.778 párů, což bylo o 4500 více než v roce 2017. Vůbec nejméně svateb statistici napočítali v roce 2014, kdy jich bylo 189.765. Stoupá také věk těch, kdo manželství uzavírají. Muži se žení v průměru v 33,7 letech, ženy se vdávají v 31,5 letech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)