Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se setkal se zdravotníky z Lombardie, označil je za anděly

Ze světa / vlu / ČTK, red. / 21. června 2020 17:57
Papež se setkal se zdravotníky z Lombardie, označil je za anděly

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur

Vatikán - Papež František se dnes ve Vatikánu setkal se skupinou zdravotníků z Lombardie, kteří v posledních měsících sváděli tuhý boj s epidemií koronaviru. Jménem církve jim poděkoval za jejich „heroickou snahu“ a obětavost, kterou prokázali při neúnavné péči o nakažené. Podle Františka se lékaři a sestry stali pro mnohé těžce nemocné anděly, kteří jim pomáhali přežít nebo je provázeli na smrtelném loži, napsala agentura AP.

„Stali jste se pilíři, na nichž stála celá země… Chci upřímně poděkovat a vyjádřit úctu vám všem, kteří jste tady, i vašim kolegům v celé Itálii a vím, že i ostatní lidé sdílejí moje pocity,“ řekl papež v Klementinském sále apoštolského paláce, kde udělil vůbec první hromadnou audienci od chvíle, kdy v Itálii začala v březnu platit celostátní karanténa.

„Je na nás, abychom jako věřící dosvědčovali, že nás Bůh neopouští, ale v Kristu dává smysl také této realitě i našim omezením, a že s Jeho pomoci lze čelit i těm nejtěžším zkouškám. Bůh nás stvořil ke společenství, k bratrství a nyní se ukazuje více než kdy jindy, jak iluzorní je zaměřovat se jenom na sebe a činit z individualismu vůdčí princip společnosti. Mějme se však na pozoru, protože právě hned po krizi je snadné sklouznout a upadnout do této iluze. Je snadné zapomenout vzápětí, že potřebujeme druhé, někoho, kdo se o nás stará a dodává nám odvahu,“ uvedl papež při audienci v Klementinském sále Apoštolského paláce.

Během epidemie nemoci covid-19 dosud v Itálii zemřelo téměř 35.000 lidí, z toho přes 16.000 právě v Lombardii. Mezi mrtvými je i nejméně 170 lékařů. Dnes má Itálie akutní fázi epidemie za sebou. V přepočtu na 1 milion obyvatel je již jen zhruba o třetinu více nemocných než v České republice, nejvíce stále v Lombardii. V řadě regionů země, zejména na jihu, je pak situace podstatně lepší. Pro turisty se Itálie otevřela již 3. června bez nutnosti povinného testování.

V Itálii se život po ukončení karantény začátkem května pomalu vrací do normálnějších kolejí, při pohybu na veřejnosti však lidé musejí dál dodržovat přísná pravidla. Pravidelné generální audience se ve Vatikánu konají s vyloučením veřejnosti, na bohoslužbách je zatím povolen maximální počet 50 účastníků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)