Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel Georg Ratzinger, bratr papeže Benedikta XVI.

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 1. července 2020 13:29
Zemřel Georg Ratzinger, bratr papeže Benedikta XVI.

Německý katolický kněz Georg Ratzinger, bratr papeže Benedikta XVI.
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Bavorsko - Ve věku 96 let dnes v Bavorsku zemřel německý katolický kněz Georg Ratzinger, bratr papeže Benedikta XVI. Ratzingerovo působení v církvi bylo spojeno především s pěveckými sbory a náboženskou hudbou. Emeritní papež se s bratrem naposledy setkal 22. června během své čtyřdenní cesty do Německa.

Ratzinger působil v letech 1964 až 1994 jako kapelník katedrály v Řezně (Regensburg), kde vedl i věhlasný chlapecký sbor Řezenští chrámoví vrabci (Regensburger Domspatzen).

O špatném zdravotním stavu Georga Ratzingera informovala média už v polovině června, kdy za ním z Vatikánu přijel do Bavorska na návštěvu mladší bratr, 93letý emeritní papež Benedikt XVI. Strávili spolu pět dní.

Georg a Joseph Ratzingerovi vstoupili v roce 1946 společně do kněžského semináře, vysvěceni byli rovněž společně v roce 1951. V 60. letech se milovník hudby Georg stal chrámovým kapelníkem a šéfem úspěšného chlapeckého sboru, s nímž procestoval celý svět. V roce 1994 se funkce vzdal a dál žil jako kanovník v Řezně.

Zpráva o fyzickém i sexuálním násilí ve sboru Regensburger Domspatzen z roku 2017 zmiňuje i Georga Ratzingera. Podle vyšetřování nesl jako vedoucí přinejmenším morální spoluvinu na násilí, kterého se učitelé a kněží na „vrabcích“ dopouštěli. Zpráva ale tvrdí, že se i on sám uchyloval k fyzickým trestům na členech sboru. Ratzinger v minulosti několikrát popřel, že o případech zneužívání dětí ve sboru věděl.

Podle německých médií udržoval Georg se svým bratrem celý život úzký vztah. A to i poté, co se Joseph stal jako Benedikt XVI. v roce 2005 papežem. V roce 2008 řekl Benedikt XVI. o svém o tři roky starším bratrovi: „Od začátku byl v mém životě nejenom druhem, ale důvěryhodným vedením. Byl mojí  oporou, udával směr jasností a pádností svých rozhodnutí. Vždycky mi ukazoval, kudy se ubírat  v obtížných situacích.“

Georg byl posledním blízkým příbuzným emeritního papeže, jejich sestra Maria zemřela v roce 1991.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)