Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pravoslavní křesťané slaví Velikonoce. V Jeruzalémě se sešli k obřadu svatého ohně

Ze světa / kir / ČTK / 3. května 2021 0:06
Pravoslavní křesťané slaví Velikonoce. V Jeruzalémě se sešli k obřadu svatého ohně

Chrám Božího hrobu v Jeruzalémě
Autor: Wikipedia.org / Berthold Werner / Creative Commons

Jeruzalém - Pravoslavní křesťané se v Jeruzalémě sešli k obřadu svatého ohně. Díky uvolnění koronavirových restrikcí v Izraeli jich letos bylo mnohem více než v loňském roce, informovala agentura Reuters.

Letošní období náboženských svátků ve Svaté zemi, v níž se nacházejí posvátná místa křesťanů, židů a muslimů, zastínila tragédie, kdy bylo v noci ze čtvrtka na pátek ušlapáno při židovském festivalu v severním Izraeli 45 lidí. Mezi nimi i dětí.

"Poslouchala jsem rádio, když mluvili rodiče. Plakala jsem, protože mám malého syna. Plakala jsem za děti," řekla čtyřicetiletá Zaira Didmanidzeová, jedna ze zhruba 2500 účastníků pravoslavné ceremonie. Obřad symbolizující zmrtvýchvstání Krista, je jedním z nejpestrobarevnějších podívaných o pravoslavných Velikonocích ve světě, obyčejně se jej účastní velký počet poutníků.

Loňský obřad svatého ohně se konal v době, kdy byl Jeruzalém v koronavirovém lockdownu. Chrám Božího hrobu, uctívaný křesťany jako místo Ježíšova ukřižování, pohřbu a zmrtvýchvstání, byl poloprázdný.

"Loňský rok byl smutným rokem," řekla Rosaline Maneesová, poutnice z Jaffy. "Letošek je lepší, ne však stejný jako jiné roky, protože poutníci z celého světa do země nejezdí. Dnes jsme to pouze my, kteří tady žijeme. Samozřejmě je to lepší než loni," dodala.

Rychle prováděná vakcinace v Izraeli v posledních měsících pandemii do značné míry zahnala, což umožnilo uvolnit restrikce shromažďování. Vláda také plánuje v nadcházejících měsících povolit příjezd turistů ze zahraničí.

Obřad svatého ohně přiláká obyčejně desítky tisíc věřících k edikule Božího hrobu, v níž se má nacházet hrob, kde před 2000 lety spočinulo Kristovo tělo. Podle věřících se svatý oheň v chrámu Božího hrobu spontánně každoročně rozhoří na znamení toho, že Ježíš stále myslí na své následovníky. Tradice je stará 1500 let. První zmínka o této události, která je symbolem Kristova vzkříšení, spadá do 4. století. Tradice říká, že rok, kdy se oheň neobjeví, bude pro lidstvo posledním.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)