Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Domov důchodců evangelické Diakonie v Novém Městě na Moravě se prodraží kvůli nárůstu ceny materiálů

Kraje: Vysočina / kir / ČTK / 25. června 2021 0:23
Domov důchodců evangelické Diakonie v Novém Městě na Moravě se prodraží kvůli nárůstu ceny materiálů

Vizualizace stavby domova důchodců evangelické Diakonie v Novém Městě na Moravě
Autor: www.diakonie.cz

Nové Město na Moravě (Žďársko) - Nové Město na Moravě na Žďársku je připravené zvýšit příspěvek na nový domov se zvláštním režimem z pěti na osm milionů korun. O navýšení podpory požádalo myslibořické středisko Diakonie Českobratrské církve evangelické, které stavbu s 30 lůžky ve městě připravuje. Ředitelka střediska Michaela Grmelová v žádosti uvedla, že rozpočet chystaného Domova Pomněnka stoupl hlavně kvůli velkému růstu cen stavebního materiálu.

S navýšením příspěvku na nový domov vyslovili v pondělí souhlas novoměstští zastupitelé. Starosta Michal Šmarda (ČSSD) ČTK řekl, že město už ušetřilo diakonii nejméně tři miliony korun tím, že jí za nižší cenu prodalo pozemek pro stavbu. Navíc bude asi za 2,5 milionu korun dělat nové hřiště náhradou za to, které bude zrušené v místě domova.

Diakonie Českobratrské církve evangelické (ČCE) má středisko v Myslibořicích na Třebíčsku. Jde o nestátní neziskovou organizaci poskytující sociální služby především seniorům, lidem s demencemi a zdravotním postižením. Poblíž nemocnice v Novém Městě na Moravě plánuje postavit kruhovitý areál se střechou porostlou zelení, se dvorem umožňujícím klientům bezpečný pobyt na čerstvém vzduchu. Stavbu domova se zvláštním režimem v tomto městě připravuje několik let.

Příslib dotace 35 milionů korun z ministerstva práce a sociálních věcí získalo středisko vloni, po předchozích dvou neúspěšných pokusech. Rozpočet stavby ale mezitím stoupl o několik desítek milionů na 115 milionů Kč. Ředitelka střediska v žádosti o navýšení finanční podpory adresované Novému Městu na Moravě uvedla, že na stavbu ještě potřebuje sehnat 45 milionů korun.

O finanční podporu se středisko uchází také u Kraje Vysočina, oslovuje obce a firmy v regionu. Připravuje rovněž veřejnou sbírku. ČTK dnes jeho ředitelka řekla, že ministerstvo žádá o prodloužení termínu pro dokončení stavby o dva roky do prosince 2024.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)