Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Betlémské kapli a po celé republice si křesťané připomenou Jana Husa

Domácí zpravodajství / kir / ČCSH, red. / 5. července 2021 18:00
V Betlémské kapli a po celé republice si křesťané připomenou Jana Husa

Mistr Jan Hus
Autor: Kostnická kronika / Ulrich von Richental

Praha, Husinec, Krakovec, Hradec Králové, Olomouc - V odpoledních hodinách se 6. července v 15.00 h uskuteční v Betlémské kapli bohoslužba s připomenutím mučednické smrti Mistra Jana Husa. Bohoslužbu povede patriarcha Církve československé husitské (CČSH) Tomáš Butta s farářkou Janou Šmardovou Koulovou. Kázat bude bratislavský biskup Jan Hradil. Během liturgie vystoupí Pěvecké sdružení moravských učitelů s uměleckým vedoucím a sbormistrem Jiřím Šimáčkem, úvodní chorál zahraje dechový kvintet Žestě Pražského hradu. Na varhany doprovodí Lukáš Rýdlo. Během bohoslužby promluví i katolický biskup Václav Malý a předseda ERC Daniel Ženatý. Účasten bude i pravoslavný arcibiskup Michal a reprezentanti evangelickych církví.

Ve sváteční den Mistra Jana Husa pak bude od 10.00 h v chrámu sv. Mikuláše v Praze na Staroměstském náměstí instalován znovu zvolený VIII. patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta. Kázáním poslouží pražský biskup David Tonzar. Po skončení bohoslužby položí patriarcha společně s účastníky bohoslužby květiny u pomníku Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí.

V Betlémské kapli a po celé republice si křesťané připomenou Jana Husa

Momentka z Husovské pouti v roce 2014 - brodění přes řeku Střelu v západních Čechách
Autor: www.husovapout.cz

Církev československá husitská tradičně připomíná svátek Mistra Jana Husa i na dalších mnoha místech naší země. Účastní se Husových oslav v Husinci, kde k 600. výročí M. J. Husa v r. 2015 po rozsáhlé rekonstrukci slavnostně otevřela v Husově rodném domě a přilehlém prostranství Centrum Mistra Jana Husa. To se i letos stane částečně dějištěm Husových oslav, které se v tomto roce uskuteční v Husinci 3. a 5. - 6. července s bohatým programem za účasti patriarchy Butty. Centrum Mistra Jana Husa bude o prázdninách otevřeno denně, v září a v říjnu denně kromě pondělí.

 V předvečer Husova svátku 5. 7. od 15.00 h se tradičně konala bohoslužba také na hradu Krakovec, z kterého Hus vyrazil na koncil do Kostnice a kolem roku 2015 se z tohoto místa opakovaně vydávali na cestu do Kostnice i dnešní poutníci. Celou, 600 km dlouhou pouť, ušli v posledním jubilejním roce.

V Hradci Králové se pak ve Sboru ČCSH kněze Ambrože konal benefiční koncert pro Královéhradeckou zvonohru a ekumenická bohoslužba. Olomoucká diecéze církve a ostravský vikariát  pak uspořádal tradiční pouť k Winklerově zvonici na Ostravici.

Husovu výročí se církve intenzivně věnovaly v r. 2015, při ekumenické připomínce 600. výročí M. J. Husa. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)