Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Olomoucké arcibiskupství věnuje dřevo na obnovu tornádem zničeného kostela

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 9. července 2021 10:22
Olomoucké arcibiskupství věnuje dřevo na obnovu tornádem zničeného kostela

Kostel zničený tornádem v Moravské Nové Vsi
Autor: www.aktualne.cz / Tomáš Škoda

Olomouc - Dřevo na novou střechu kostela v Moravské Nové Vsi, kterou v červnu zničilo tornádo, věnuje ze svých lesů olomoucké arcibiskupství. Na poskytnutí daru z církevních lesů se arcibiskupství dohodlo s Mariánem Kalinou, který je v Moravské Nové Vsi farářem. Dar stvrdil také olomoucký arcibiskup Jan Graubner s brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem, pod jehož diecézi farnost i další místa postižená tornádem spadají. ČTK to sdělil mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka.

"Na všechny, které tato pohroma zasáhla, už od počátku myslíme v modlitbách, mnozí lidé přispěli do sbírky Diecézní charity Brno, při nedělní sbírce v kostelích naší arcidiecéze nebo při jiných příležitostech a pomáhají také jako dobrovolníci. Svou solidaritu s lidmi postiženými přírodní katastrofou ale jako arcidiecéze chceme projevit ještě jinak, a protože vlastníme a spravujeme lesní pozemky, věnujeme z nich dříví na opravu zničeného farního kostela," uvedl Graubner.

Arcibiskupské lesy a statky Olomouc (ALSOL) chtějí na obnovu střechy kostela věnovat dříví ze smrkových porostů v Jeseníkách, kde nyní postupně končí kalamitní těžba po přemnožení kůrovce. "Konkrétní objem dříví a jednotlivé míry potřebné pro stavbu střechy vyplynou až z projektové dokumentace, podle které se budeme řídit. Část poskytnutého dříví zpracujeme na stavební materiál v rámci našeho nově zprovozněného pilařského provozu ve Vápenné, což významně zefektivní a urychlí celý proces," řekl jednatel ALSOL Arnošt Buček.

Farář Kalina nabídku dřeva vítá. "Za všechny dobrodince, kteří farnosti i jednotlivým lidem zde v Moravské Nové Vsi pomáhají, se také pravidelně modlíme," uvedl Kalina a upozornil, že samotná obnova střechy je během na dlouhou trať. "Nyní nás čeká série jednání se všemi dotčenými úřady a orgány, jen ta zabere určitě půl roku. Teprve pak budeme mít jasno o tom, kolik a jakého dřeva bude zapotřebí," podotkl.

Kostel v Moravské Nové Vsi má sice zachovanou klenbu, ale krov a střechu tornádo zničilo. Některá okna jsou rozbitá, včetně vitráže nad oltářním nástavcem. Zmizela špička věže, hodiny se zastavily krátce před půl osmou, tedy v čase, kdy udeřilo tornádo. Pryč jsou stromy, které kostel obklopovaly. Interiér je zachovalý.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)