Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hlavní kaplanem na Harvardské univerzitě se stal ateistický humanista

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 27. srpna 2021 18:16
Hlavní kaplanem na Harvardské univerzitě se stal ateistický humanista

Univerzita nese název po massachusettském duchovním Johnu Harvardovi
Autor: Harvard.edu

Cambridge(USA) - Kaplani na nejstarší americké univerzitě jednomyslně zvolili za svého nového hlavního kaplana ateistu a humanistu Grega Epsteina. Bude koordinovat činnost více než 40 univerzitních kaplanů, kteří v areálu Harvardské univerzity vedou křesťanské, židovské, hinduistické, buddhistické a další náboženské komunity. Zvolení Epsteina odráží širší trend mezi mladou generací, která se stále častěji identifikuje jako duchovní, ale nábožensky nezařazená, informuje o tom deník The New York Times.

„Roste skupina lidí, kteří se nadále neztotožňují s žádnou náboženskou tradicí, ale stále mají skutečnou potřebu konverzace a podpory ohledně toho, co to znamená být dobrým člověkem a žít etický život,“ komentuje svoji práci Epstein. 

Pro kolegy kaplany v kampusu není představa zvolení ateisty tak zarážející, jak by se mohlo zdát. „Greg je známý tím, že chce udržovat otevřené komunikační linky mezi různými náboženstvími,“ uvedla k volbě jedna z křesťanských kaplanek Margit Hammerstrom. Harvardští kaplani hrají na akademické půdě důležitou roli a ovlivňují život stovek studentů. Hlavní kaplan je pak odpovědný přímo kanceláři prezidenta univerzity.

Náboženství? Žádné

Podle výzkumu Pew Research Center je skupina nábožensky nezařazených nejrychleji rostoucí skupinou v USA. Více než 20 procent obyvatel země se dnes označuje za ateisty, agnostiky nebo bez vyznání, tzv. „nones“. Tedy lidi, kteří deklarují své náboženství slovem „žádné“. V generaci mileniálů je tento trend ještě výrazně silnější, tam patří do této skupiny každý čtvrtý z deseti.

Důvody, proč se v USA stále více mladých lidí odmítá identifikovat s konkrétním náboženstvím, jsou různé. Sociolog Christian Smith z univerzity Notre Dame připisuje tento trend například rostoucí alianci mezi Republikánskou stranou a křesťanskou pravicí, poklesu důvěry v instituce, rostoucí skepsi vůči náboženství v důsledku teroristických útoků z 11. září a odklonu od tradičních rodinných struktur.

Georg Epstein je harvardským humanistickým kaplanem od roku 2005. Je také autorem knihy Good Without God: What a Billion Nonreligious People Do Believe (Dobře bez Boha: Čemu věří miliarda lidí bez vyznání). Od roku 2018 slouží i jako humanistický kaplan na Massachusettském technologickém institutu (MIT), kde se zaměřuje na vztah etiky a nových technologií.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)