Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Plzeňské biskupství chce zlepšit hospodaření na svých zemědělských pozemcích

Kraje: Plzeňský / kir / ČTK / 12. října 2021 9:34
Plzeňské biskupství chce zlepšit hospodaření na svých zemědělských pozemcích

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Petr Macháček / Wikipedia Commons

Plzeň - Plzeňské biskupství chce zlepšit způsob hospodaření na vrácených 3100 hektarech zemědělských pozemků, na něž má 1000 pachtovních (nájemních) smluv s hospodařícími subjekty. Pilotní projekt, který směřuje k udržitelnému a ekologickému hospodaření s půdou, domluvilo s kladrubskou zemědělskou firmou ZEVYP na Tachovsku a se Zemědělským družstvem Měčín na Klatovsku, jež si od církve pronajímají desítky hektarů. Do konce roku s nimi uzavře nové pachtovními smlouvy. Příprava tohoto procesu a hledání partnerů trvalo pět let, řekl dnes ČTK plzeňský biskup Tomáš Holub. Spolu s novým systémem přístupu k bytovému fondu to považuje za své priority.

"Spravujeme 6238 parcel, na něž uzavíráme zhruba 1000 smluv s pachtýři, většinou pětileté na dobu trvání dotací," uvedla Petra Benešová, která má na Biskupství plzeňském na starosti majetkové vztahy a byty. "Chceme zastavit masivní znehodnocování půdy, zejména mizení ornice, zamezit erozím a dohlédnout na používání kvalitních hnojiv. Začali jsme vést dialog se zemědělci o tom, jak na nich hospodaří," řekla. Církvi i farmářům pomáhá Nadace Partnerství a společnost Frank Bold. "Pomáháme obcím, malých farmářů a nově také církvi hospodařit lépe a udržitelně. Poradíme zdarma s řešeními s půdou, pachtovními smlouvami i dotacemi," řekla vedoucí nadačního projektu Živá půda Zuzana Benešová.

"Myšlenkou udržitelnosti se zabýváme už pár let. Aktivní spolupráce s biskupstvím začne po podpisu nové pachtovní smlouvy," řekl jednatel Radek Jurčík, jednatel ZEVYP, který hospodaří na 4500 hektarech, z většiny na vlastní půdě. Firma se snaží dodržovat správné osevní postupy, vhodnou strukturu plodin, vyloučila pěstování kukuřice ne nevhodných plochách a zvyšuje podíl vlastních organických hnojiv.

Podle Petry Benešové inkasuje biskupství při pachtu za všechny své pozemky průměrně kolem 4200 korun za hektar a rok, což je zhruba o tisícovku méně než se pohybují průměrné komerční pachty v regionu. Všechny nově koncipované smlouvy s pachtýři chce biskupství uzavřít od roku 2023, kdy bude platit nový systém dotací na dalších pět let.

Biskupství plzeňské, které má podle Holuba nejmenší majetky z dalších biskupství v ČR, si chce dlouhodobě všechnu vrácenou půdu ponechat. První výsledky dnes představeného projektu budou podle biskupa viditelné za deset až 15 let. "Pět let jsme hledali dlouhodobé partnery. Vedeme diskuzi s pachtýři, nové smlouvy je nebudou nijak ochuzovat o zisky. Víme, že zemědělec musí vydělat," řekl. Právě projekt Živá půda, který má za sebou finanční krytí společností Frank Bold, vidí jako velmi slibný.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)